Domaine de l’Amaurigue, duurzame wijn uit de Provence

In het hart van de Var, gelegen in Le Luc en Provence, wordt een Nederlandse wijn gemaakt: duurzame wijn uit de Provence van Domaine de l’Amaurigue. Dat ging niet vanzelf. Precies twintig jaar geleden nam de familie de Groot hier een oud wijndomein over waar destijds de druiven verkocht werden aan de coöperatie in het dorp. Dat moest anders vond de nieuwe eigenaar Dick de Groot. Na een grondige renovatie en modernisering van de wijngaard maakt de familie vanaf 2000 nu eigen AOP wijnen op de wijngaard.

Met hulp van een professioneel team onder leiding van wijnmaker Jean-Marie Quef breidt het domaine niet alleen langzaam maar zeker uit, met nu 47 ha aan wijngaarden, maar is vooral de kwaliteit van het product aanzienlijk verhoogd. Hier wordt een AOP Côtes de Provence gemaakt in drie kleuren, waarmee jaarlijks internationale prijzen binnen worden gesleept. De wijn gaat inmiddels de hele wereld rond, van New York tot Singapore onder leiding van dochter Fleur die de marketing en sales verzorgt.


2020, een bijzonder wijnjaar

‘Dit jaar is een bijzonder uitdagend jaar’, zo liet zij ons weten. ‘We zijn afgelopen maart voor het eerst sinds 20 jaar getroffen door de vorst. Getracht is dit tegen te gaan door het ontsteken van diverse vuren in de bevroren delen van de wijngaard om zo de wijnranken en knoppen warm te houden, maar heeft toch zo’n 25% van de normale jaarlijkse productie gekost. Een serieuze terugval en dat geldt voor veel wijngaarden in de Provence.’

De wijngaarden in de Provence hebben ook allemaal te maken met het veranderende klimaat. Oogsten starten noodgedwongen steeds eerder, dit jaar al in augustus. ‘Maar de kwaliteit van 2020 gaat uitstekend worden’, zo verzekert Fleur de Groot ons in afwachting van de proefflessen uit de Provence voor de assemblage.

‘Normaal gesproken is dat een jaarlijks hoogtepunt op de wijngaard: assembleren, proeven, ruiken nog wat syrah erbij of wat cinsault eraf en dan weer mengen. Door de corona is dat nu niet mogelijk i.v.m. de Franse lockdown. De samples met sap van de diverse tanks op de wijngaard worden in de komende weken nu dus in Nederland gewikt en gewogen door de familie die momenteel in Nederland verblijft. Dan volgt overleg om uiteindelijk de keuzes vast te stellen voor de assemblage twee belangrijkste rosé wijnen van het domaine: Domaine de l’Amaurigue die vooral aan de retail wordt verkocht t.b.v. de particuliere wijnliefhebber (in Nederland o.a. via de Gall & Gall) en de speciale cuvée Fleur, vernoemd naar de dochter des huizes, die vooral aan de horeca wordt geleverd. De betere restaurants en veel strandtenten schenken hem.


Duurzame wijnbouw

Ook Domaine de l’Amaurigue is in de afgelopen jaren overgegaan op meer duurzame methodes om wijn te produceren. Vorig jaar is daarvoor het felbegeerde label Haute Valeur Environnementale (HVE) verdiend na een uitgebreide inspectie van de productiemethodes, de biodiversiteit in de wijngaard, en de milieuvriendelijke landbouw. Het is een garantie dat de wijnen van Domaine de l’Amaurigue ook echt een duurzame wijn uit de Provence opleveren.

Ach, we kunnen nog meer vertellen over Domaine de l’Amaurigue, maar waarom niet Jean-Marie Quef en Dick de Groot aan het woord laten in een video, even goed verzorgd als hun wijnen…

Later deze week worden weer de Délices de Côte & Provence verstuurd met o.a. een heerlijke rode Domaine de l’Amaurigue 2017. Een feestje voor bij het kerstdiner! Aanmelden kan nog voor een Premium abonnement.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners