Een chambres d’hôtes runnen in tijden van crisis

Wat doen onze landgenoten in Zuid-Frankrijk in deze bizarre tijden? Côte & Provence maakt een rondgang langs verschillende beroepsgroepen om eens te horen wat zij nu doen en niet doen. Als vierde in deze serie laten we Sabine Dekker van La Ferme de Pauroux aan het woord. Sabine is eigenaresse van een chambres d’hôtes en gîtes in de Drôme:

Een bijzonder jubileum

“Dit wordt een jubileum om nooit meer te vergeten. In april zouden we weer open gaan voor een nieuw seizoen en vandaag 21 april vieren we ons 15 jarig bestaan. We hadden er zin in, maar helaas. Door de ‘quarantaine’ hier in Frankrijk zijn we gesloten en zal de omzet over april en mei ‘0’ zijn en verder is het afwachten… Dat hakt er wel in als je weet dat we slechts zes maanden per jaar open zijn. Werken in deze regio is nu eenmaal seizoensgebonden en dus is deze situatie best spannend.”

Sanitaire noodtoestand

“In Frankrijk is de ‘loi d’urgence’ van kracht geworden. Dit is de wet sanitaire noodtoestand. In deze wet is een verordening opgenomen waarin staat dat gasten die hun verblijf dienen te annuleren vanwege de Covid-19 een tegoed krijgen. Hetzelfde geldt als een accommodatie niet open mag zijn en dus zijn reserveringen moet annuleren. Het tegoed is 18 maanden geldig. Daar werken wij uiteraard aan mee, ook al zal de verloren omzet nooit meer ingehaald worden. Maar zo verliezen de gasten tenminste hun geld niet.
De reserveringen liggen nu stil, maar we hopen dat als de ‘quarantaine’ wordt opgeheven, iedereen zó blij is met zijn vrijheid, dat ze er allemaal weer op uit trekken, haha. We hebben speciale reserveringsvoorwaarden ingesteld. Iedereen kan nu reserveren en krijgt een optie. Er hoeft dus geen aanbetaling gedaan te worden. Op het moment dat we zeker weten dat we open mogen, zal de optie in overleg omgezet worden in een definitieve reservering.”

Speciale maatregelen

“Verder zullen we speciale maatregelen nemen met betrekking tot de schoonmaak en de afstand tussen de gasten. Onze gîtes hebben een eigen ingang, tuin en parkeerplaats en er hoeft geen contact te zijn met andere gasten als men dat niet wil. Voor de kamers zorgen we ervoor dat er voor het ontbijt en het diner voldoende ruimte is tussen de gasten. De Franse overheid zal ook met maatregelen komen die we vanzelfsprekend zullen opvolgen.
Verder heeft de overheid toegezegd ook de kleine eenmanszaakjes te helpen. Laten we het hopen, want voor ons geen uitkering voor werktijdverkorting, ook niet voor mij als meewerkend echtgenote. Gelukkig hebben wij geen grote investeringen die terugbetaald moeten worden, dus proberen we het van de zonnige kant te bekijken.

We wonen in Zuid-Frankrijk en hebben nu eigenlijk verlengd vakantie. We hebben een fijne tuin en een moestuin waar manlief nu extra groente en fruit in zet voor de table d’hôtes later in het seizoen. En als straks alles voorbij is, ontvangen we onze gasten met extra veel plezier!”

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners