Fietsen langs de Rhône

Fietsen langs de Rhône

In de zomer rijden we er vaak achteloos langs, die brede rivier na Lyon, meestal rechts van je. Een paar uurtjes stroomt de rivier met je mee totdat hij even na Orange uit het zicht verdwijnt. Dan ben jij al linksaf geslagen richting de Provence. Maar de Rhône vervolgt gewoon zijn weg, via de moerassen van de Camargue, naar de Middellandse Zee.


ViaRhôna

Die paar honderd kilometer daarvoor, of een deel daarvan, kun je ook heel goed fietsend afleggen. Het is er vlak, het is rustig en al lange tijd ligt er een prima fietspad: de ViaRhôna. Een populair fietspad dat de rivier volgt vanaf het meer van Genève tot de Middellandse Zee, meer dan 800 km.


De Rhône van dichtbij

Het is de moeite waard om de auto eens te laten staan en op de fiets te stappen. Want al peddelend langs de Rhône leer je de rivier ook eens van dichtbij kennen. Soms kronkelt het water nog wat door het landschap maar zuidelijker wordt het steeds meer een echte en serieus grote waterweg. Een indrukwekkende brede massa water die hier en daar nog maar nauwelijks getemd lijkt te kunnen wordt door grote sluizen of een enkele waterkrachtcentrale. Je ontdekt ook dat de Rhône vol ligt met grote en kleine eilandjes, les Îles du Rhône.

En het aardige is natuurlijk ook dat je al fietsend wat gemakkelijker kennis kunt maken met de wijnen van de Côtes du Rhône. Want na de wijngaarden van de Côte Rotie bij Condrieu, volgen die van de Hermitage bij Tain-l’Hermitage. Na Montelimar houdt het al helemaal niet meer op met de meer zuidelijke Rhône-wijnen zoals de Coteaux du Tricastin of de Châteauneuf-du-Pape.

Fietsen kun je er een paar uur of een paar dagen, of een hele vakantie lang. Wat je keuze ook is, weet je er van verzekerd dat alles langs de Via Rhôna op fietsen en fietsers ingesteld is. Je kunt er fietsen huren, laten repareren en je kunt er overnachten bij adresjes die niets anders doen dan mensen op tweewielers ontvangen. Ze staan bekend als een Accueil Vélo.

Neem eens een kijkje en plan je verblijf en je route op de website van ViaRhôna.


Nu we nog even thuis moeten blijven: fietsen langs de Rhône kan ook een beetje vanachter de computer…

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners