chateau de montelimar

Le Château de Montélimar

Ook wel Château des Adhémar, naar de familie die het kasteel lange tijd in bezit had en waar ook de naam van de stad van afgeleid is. Oorspronkelijk werd het Chateau de Montélimar gebouwd door de Graaf van Toulouse in de 11e eeuw maar kwam een eeuw later in handen van de Adhémars. Vanuit deze plek, de Monteil, een heuvel niet ver van de Roubion, even ten oosten van de stad Montélimar (inmiddels ingekapseld) heersten zij over dit deel van de Provence totdat de Paus er in de 14e eeuw vanuit Avignon een einde aan maakte, tot ook zij weer plaats moesten maken voor de Koning van Frankrijk in 1449.

In de 16e eeuw werd het kasteel verbouwd door een afstammeling van de eerdere bewoners, Louis Adhémar. Het was van korte duur, zijn verbouwde kasteel werd deels weer verwoest tijdens de Franse Revolutie en ging dienen als gevangenis, tot 1926.

Inmiddels is het eigendom van het departement Drôme en, na uitgebreide restauratie, sinds 1983 geopend voor publiek. Het is nu een museum voor moderne kunst, met regelmatig tentoonstellingen. Er zijn dagelijks rondleidingen voor wie meer wil weten over de geschiedenis van het kasteel. Kinderen zijn in het bijzonder welkom, en zullen zich uitstekend ondertussen prima vermaken met Chatolabo:

Het Château de Montélimar is, onder normale omstandigheden, dagelijks geopend voor bezoek.

Credits beeld: Product’Air, Blaise Adilon, Loïc Julien

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners