Tour de Crest: de oude gevangenistoren

Gelegen vlak bij het prachtige natuurreservaat Ramières du Val de Drôme, waar de rivier de Drôme doorheen stroomt, vind je het plaatsje Crest. Wanneer je de brug oversteekt zie je de prachtige binnenstad voor je. Dat alleen al is een reden om Crest te bezoeken, maar wanneer je wat meer omhoogkijkt vind je nog een reden om deze plaats te bezoeken: Tour de Crest, een toren die het enige overblijfsel is van een oud kasteel. Het ligt helemaal bovenop een heuvel die boven Crest uitsteekt. Vandaag de dag kun je op een interessante manier door het kasteel rondgeleid worden en zo meer leren over de geschiedenis van deze plek.  


Tour de Crest

De overgebleven toren is een middeleeuwse donjon, die in de twaalfde eeuw gebouwd is. Met een hoogte van 52 meter is het de hoogste in Frankrijk. Hij maakte deel uit van een indrukwekkend kasteel wat de omgeving moest beschermen. Tussen de vijftiende en negentiende eeuw is de toren als gevangenistoren gebruikt geweest. Tijdens de godsdienstoorlogen en de herroeping van het Edict van Nantes zijn er verschillende protestanten vastgehouden, maar ook politieke en andere gevangenen hebben in de toren vastgezeten. Het kasteel wat ooit bij deze toren stond is in 1633 in opdracht van Lodewijk XIII vernietigd. Hij was namelijk bang voor de slechte invloed die het fort op de monarchie en zijn macht zou kunnen hebben.  

Audiotour door de toren

Binnen in de toren is het mogelijk om met een headset een audiotour te krijgen. Doordat de headset net voor je oren hangt in plaats van dat hij er strak op zit, kun je ook nog steeds omgevingsgeluiden meekrijgen. Hierdoor lijkt het meer alsof het geluid in de ruimte zelf wordt afgespeeld en dit doet het meer voelen alsof je door een echt iemand voor je wordt rondgeleid. Tijdens de audiotour kom je meer te weten over wat er allemaal in dit gebouw heeft afgespeeld. Er zijn ook verschillende kamers ingericht, waarbij een decor met levensgrote poppen en andere attributen is gebruikt. In deze kamers krijg je verhalen te horen over mensen die vroeger in de toren hebben verbleven. Dit is interessant om aan te horen en zorgt ervoor dat je een nog beter beeld kunt krijgen van wat er allemaal in de toren heeft afgespeeld.

Het uitzicht van boven in de toren

Uitzicht en avontuur

Alhoewel er vanaf de grond voor de donjon al een prachtig uitzicht is over Crest en haar natuurrijke omgeving, heb je ook uitkijkpunten helemaal boven in de toren, vanaf waar je weer nog meer kunt zien (waaronder de Drôme-vallei, de Voor-Alpen van Diois, de Rhône vallei en de bergen van de Ardèche). Prachtige panorama uitzichten kun je hier zeker vinden.

Wanneer je ook nog wat avontuurlijks aan je bezoek aan de toren wilt toevoegen is het mogelijk om te abseilen van de oostkant van de toren.

Voor meer informatie kun je kijken op: tourdecrest.fr

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners