Een artistieke reis in het spoor van Cézanne

Even voorstellen: Miriam Hartmann, een Duitse domineesdochter, opgegroeid in Kiel en nu schilderes die na diverse omzwervingen uiteindelijk neerstreek in Ménerbes (Vaucluse) waar ze een eigen atelier heeft en nu het startpunt is van haar artistieke tocht door de Provence.

Miriam Hartmann


Vijftien jaar geleden ontdekte ze de Provence, keek ze voor het eerst uit over de Ventoux tijdens een verblijf in Maubec en voelde zich voor het eerste helemaal ‘thuis’. Binnenhuisarchitect was ze toen al een jaar of tien en ze had op dat moment net een vervolgstudie aan de Kunstacademie in Mainz afgerond. Schilderen bleek haar passie en Frankrijk haar droom.


On ne peut pas vivre une vie et en peindre une autre 

Dat hoorde Hartmann zichzelf regelmatig denken, maar het duurde nog enige tijd voordat zij in 2014 Duitsland verliet en koos voor een Frans leven. Nog enkele jaren zwerfde ze tussen Tournus (Bourgogne) en Maubec om in 2017 definitief te kiezen voor de Provence met een eigen galerie, Galerie À in Aix-en-Provence en een studie in Ménerbes.


Schilderen doet ze voornamelijk ‘en plein air’. Tussen de elementen. Onder de Provençaalse zon, in de ‘mistral’-wind, met het geluid van de cigalles altijd op de achtergrond. De Provence, een onveranderlijk, bijna oneindig, een scherp contrast met het komen en gaan van mensen. Hartmann: ‘Als ik nu mensen zie kijken naar mijn werken op tentoonstellingen of in mijn galerie zie ik soms hun spontane reactie: ze voelen precies hetzelfde als ik, ze ontdekken hun innerlijke kracht. Daar doe ik het voor, mogelijkheden zichtbaar maken’.


Hartman schildert met verschillende technieken en voelt zich geinsprireerd door grootheden als Cézanne, Delacroix, Liebermann, Monet, en Rubens. Naast de kleurrijke landschappen die haar werk domineren komt nu ook ruimte voor meer spiritueel werk met haar Credo serie. Dochter van een dominee, dat blijf je.

En zo ontwikkelt haar stijl zich. De brutaliteit van Picasso’s abstracte stijl en de COBRA Beweging hebben haar ook kennis laten maken met een meer non-figuratieve en abstracte aanpak. Nadrukkelijk wil ze zich niet beperken tot één herkenbare stijl. De schilderkunst zal zich in deze eeuw niet zo stormachtig ontwikkelen als in de vorige, aldus Hartmann.

‘Vandaag hebben we de kans om de rijkdom van onze voorgangers te herontdekken en daarmee opnieuw in dialoog te gaan met de wereld om ons heen’


Haar meest recente werken, Les Cimetières, zijn intrigerend. Al lange tijd schilderde ze op begraafplaatsen. ‘COVID-19’ inspireerde haar om er een meer expliciet aandacht aan te geven en ze startte met de twee begraafplaatsen in Ménerbes. Deze plaatsen nodigen ons uit om ons andermaal te realiseren dat we niet eeuwig zijn, niet almachtig. Ze nodigen ons uit om te leven met ons verleden en toekomst, zonder iets te moeten doen, alleen maar luisteren. Aldus Hartmann.


Magisch Ménerbes


Haar studio in Ménerbes biedt een prachtig uitzicht over de Luberon en heeft een artistieke ziel. Het dorp trekt een internationaal publiek dat de plek wil zien die het creatieve talent van kunstenaars, fotografen, schrijvers heeft gestimuleerd. Natuurlijk Peter Mayle, auteur van ‘A Year in Provence’ als meest bekende. Maar daarvoor al vond de Russische kunstenaar Nicolas de Staël er de rust om te schilderen. Dora Maar, een Franse fotografe en schilderes, en muse van Pablo Picasso, woonde en werkte er jarenlang.

Tentoonstellingen over de hele wereld


Haar werken worden regelmatig tentoongesteld in het nabij gelegen Maison de la Truffe et du Vin du Luberon. Met name de grote werken komen daar goed tot hun recht aldus Hartmann. Maar inmiddels gaat haar werk ook de wereld over met tentoonstellingen in andere delen van Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en zelfs Zuid-Korea.


In contact komen met Miriam Hartmann?


Galerie À
In haar galerie in de Rue Loubon, nummer 9 in het historisch centrum van Aix en Provence verwelkomt Hartmann in een rustige omgeving, even achter het stadhuis, iedereen die geïnteresseerd is in haar werk. Regelmatig zijn hier ook werken te zien van haar collega’s Pierre Masbanaji en Jean-Michel Bouchardy.

Galerie À in Aix-en-Provence


Maison de la Truffe et du Vin du Luberon
De privé salon met haar werk aan de Place de l’Horloge in Ménerbes is alleen open als zij er zelf ook is. Meestal op zaterdag, zondag en dinsdag of op afspraak.

Maison de la Truffe et du Vin du Luberon in Ménerbes


Website van Miriam Hartmann
Veel van haar werken staan op haar eigen website en met plezier zal ze additionele beelden toesturen en/of werken internationaal vesturen. Telefonisch kun je haar bereiken op +33 (0)7 89 80 49 01, per mail via hartmannmiriam@orange.fr

Eerder gepubliceerd op Perfectly Provence

Dit is een Partnerbericht, in opdracht tot stand gekomen en verzorgd door de redactie van Côte & Provence. Meer weten over Partnerberichten? Neem contact met ons op via het contactformulier

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners