Een avondje in de Villa Ephrussi de Rothschild

Als er één villa is aan de Côte d’Azur die je een keer bezocht moet hebben, dan is het wel deze op Cap Ferrat, even achter Nice. Gebouwd in opdracht van barones Béatrice de Rothschild (1864-1934), telg uit de beroemde bankiersfamilie. Zij trouwde in 1883 met Maurice Ephrussi, een Russische bankier, maar een heel gelukkig huwelijk werd het niet. Maurice werd steeds vaker gezien aan de roulette-tafels van Monte Carlo, verspeelde zijn fortuin, en kwam op de rand van een faillissement te staan. De Rothschild’s vonden het wel genoeg, drongen aan op een scheiding die in 1904 via de rechter met succes werd afgedwongen.

Een jaar later overleed de vader van Beatrice en liet vanzelfsprekend een fortuin na. Dat zal het haar ongetwijfeld gemakkelijker hebben gemaakt om de bouw van de Villa nog in dat jaar te starten. In 1912 werd hij opgeleverd en betrok zij de villa jaarlijkse in de wintermaanden.

Als kunstliefhebber en -verzamelaar vulde zij vooral zelf de villa vanaf dat moment met diverse meesterwerken uit verschillende periodes. In 1934 overleed de barones en liet de villa en enorme kunstcollectie na aan de Académie des Beaux Arts. Nu, een kleine eeuw later is de Villa Ephrussi de Rothschild daarmee nog steeds een ‘schatrijke’ plek. Hier moet je een keer geweest zijn, al is het om ook voor de bijzondere tuinen er omheen. Het is zo’n plek waar je wel eens zelf een mooi feest zou willen geven. Dat kan, maar dat heeft een prijs.

Grand Gala International
Gelukkig worden er regelmatig evenementen georganiseerd met een feestelijk karakter. Bijvoorbeeld a.s. zaterdag 19 september. Een artistieke gala-avond met muziek (Puccini, Bernstein) een modeshow, muzikale fonteinen in de tuin en meer. Een mooie gelegenheid om nu eens niet als tourist de villa te bezoeken maar je even te verbeelden gast te zijn van de barones aan de Côte d’Azur.

Kaarten zijn online verkrijgbaar (€ 174) via de website van de Villa.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners