Een Nederland/Frans familiebedrijf in de Var

Wij dachten dat we alle Nederlandse en Belgische wijnbouwers in de Provence wel kenden… Niet dus. Domaine Bouisse-Matteri, een Nederlands/Frans wijndomein vlakbij Hyères (Var), even achter de kust, bleef nog onder onze radar, tot enkele weken geleden, toen we in contact kwamen met Mariette Merle, links of de foto hierboven.


Domaine Bouisse-Matteri

Ver voordat iedereen naar Frankrijk ging om er een nieuw leven op te bouwen ging zij er al heen in 1979. Mariette ontmoette er Bruno Merle, een Franse wijnboer in de Corbières streek (Languedoc)… en bleef. In 1984 verhuisden ze naar de Provence en gingen wijn verbouwen tussen Toulon en Saint-Tropez. Eerst nog als werknemers op het wijnbedrijf, tien jaar later namen ze het bedrijf over.

Het bleek een gouden greep: de dertien hectares waarmee ze destijds begonnen zijn inmiddels uitgegroeid tot vijfenzestig. In die wijngaarden groeit een grote variatie aan druivensoorten. Natuurlijk de bekende Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault en Rolle, maar ook Tibouren, Alicante, Aubun, Ugni blanc, Clairette, Merlot en Cabernet. 

Dat is nog niet alles. Wijn is hun werk, hun bestaan maar ook hun hobby. In een experimentele wijngaard groeien dus ook nog Touriga Nacional, Sciaccarellu, Tempranillo, Caladoc, Muscardin, Picardan, Nebbiolo (de Barolo-druif), Rousseli en Mourvaison, naast nog twee bijzondere Provençaalse druivensoorten waarvan Domaine Bouisse-Materi nu de enige is die deze soorten nog verbouwt en als zogenaamde monocépage vinifiert.

Domaine Bouisse-Matteri


Een familiebedrijf ‘pur sang’

Twee kinderen van Bruno en Mariette zijn inmiddels nauw betrokken bij het bedrijf. Thomas studeerde aan de fameuze Ecole des ingénieurs de Changin in Zwitserland, een topper onder de wijnopleidingen. Hij is nu de wijnmaker van het domaine.

Zijn zus Fanny beheert de meer commerciële kant van het domaine. Tot voor kort werd de wijn eigenlijk volledig verkocht in een prachtige eigen winkel naast de cave. Hier wordt nog steeds praktisch de gehele productie verkocht aan vele vaste klanten en natuurlijk voorbijkomende toeristen. Als je in de buurt bent deze zomer, ga er even langs. Voor een eventueel taalprobleem hoef je het niet te laten, de hele familie spreekt Nederlands.


Wijnmaten.nl

En ga je niet, dan is er nu een goed alternatief. Want niet alleen drijft het lokale bedrijf nu voor een belangrijk deel op de kinderen, ook Maarten, een neef van Mariette in Nederland is inmiddels aangestoken door het wijn-virus en zette www.wijnmaten.nl op. Sinds kort worden daar exclusief de wijnen van Domaine Bouisse-Matteri aangeboden.

Als introductie mogen wij begin juni twee wijnen toevoegen aan de doos Délices de Côte & Provence die we dan weer gaan sturen aan onze Premium abonnees. Aanmelden voor dit abonnement voor fijnproevers van de Provence kan nog!

Meer weten of direct de wijnen bestellen? Klik hieronder…

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners