Een writers retreat op Cap d’Antibes


Op Cap d’Antibes staat Hotel du Cap -Eden-Roc, ooit gebouwd voor een writers retreat. Maar nu vooral bekend als één van die prestigieuze villa’s die daar met name in de eind 19e, begin 20e eeuw zijn gebouwd door de rijken der aarde. Als aardigheidje. Voor zichzelf, voor hun vrouw, voor hun minnares.. maar ook voor schrijvers.

Villa Soleil, een plek om te schrijven.

Dat moest het worden in de ogen van Hippolyte de Villemessant, oprichter van Le Figaro, toen hij in 1869 het Hotel du Cap liet bouwen. Villa Soleil, zoals het toen ging heten, moest een tijdelijk plekje in de zon worden voor journalisten, schrijvers uit heel Frankrijk. Het geheel zou gefinancierd worden uit abonnementen voor een verblijf, en te organiseren gala’s. Iedereen in schrijvend Frankrijk was enthousiast. Maar het werd geen succes.

Twintig jaar later werd de villa verkocht en werd het een echt Grand Hotel du Cap. In 1914 volgde uitbreiding met het Eden-Roc paviljoen aan zee en nog later zijn er een paar villa’s bijgebouwd.

L’Hotel des Etrangers

Bredere bekendheid kreeg het hotel na 1923 vooral dankzij Gerald en Sara Murphy. Dit Amerikaanse echtpaar had de eigenaar van Hotel du Cap in dat jaar ervan kunnen overtuigen om ook in de zomers open te blijven. Zeer ongebruikelijk in die tijd, want de Côte d’Azur was vooral een winterbestemming. Dat veranderde daarna snel. De Murphy’s gingen namelijk ook gewoon een dagje naar het strand, en dat was behoorlijk vernieuwend, krap honderd jaar geleden.

Terug naar Hotel du Cap, dat werd in de jaren twintig, dertig een centrum van schrijvers en kunstenaars die Gerald en Sarah Murphy er ontvingen: Pablo Picasso, Jean Cocteau, F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway om er een paar te noemen. Hotel du Cap werd ‘the place to be’ voor iedereen van enige betekenis in de kunst of literatuur.

De beroemde roman Tender is the night van F. Scott Fitzgerald speelt zich ook af tegen de achtergrond daarvan: de Murphy’s als Dick en Nicole Diver die hun gasten ontvangen in ‘Hotel des Etrangers’.


In 1962 werd dit boek verfilmd en zelfs is er later een televisieserie van gemaakt, wat natuurlijk ook weer bijdroeg aan de bekendheid en vooral status van het hotel. Na de Murphy’s kwamen Churchill, de Kennedy’s, Marlene Dietrich, Madonna en vele anderen er. Het is favoriete hotspot van Hollywood-sterren tijdens het jaarlijkse Cannes filmfestival.

Hotel du Cap-Eden-Roc is sinds de jaren zestig onderdeel van de Oetker Collection, een beperkte maar uiterst exclusieve verzameling hotels en villa’s voor de rich and famous. Een nachtje in het hotel? Reken op meer dan duizend euro, een dinertje voor twee kost niet heel veel minder.
Maar voor een paar tientjes bestel je een cocktail in de Bellini Bar. Doe dat eens. Om zo toch eens iets van die sfeer te proeven, en misschien heel even weg te dromen naar dat writers retreat uit de 19e eeuw, of die feestjes van de Murphy’s. Hou wel rekening met de dresscode, die is formeel.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners