Frankrijk vanaf 3 mei weer open: de vier fases uitgelegd

Hourra, hourra! Vanaf vandaag, 3 mei, is Frankrijk weer open voor reizigers vanuit de Schengenlanden. Nadat we twee weken geleden getrakteerd werden op data voor de heropening van de terrassen en musea, kregen we eind vorige week het totaalplaatje gepresenteerd. De grote ‘heropening’ van Frankrijk waar we allemaal al maanden op wachten. Ook in Frankrijk zal dit in verschillende etappen verlopen: vier fases van versoepelingen. Vandaag, 3 mei, begint de eerste fase. Elke drie weken zullen er meer versoepelingen worden doorgevoerd totdat op 30 juni het einde in zicht is en Frankrijk weer volledig ‘open’ is. Maar welke data zijn nu precies belangrijk voor wie? En wanneer mogen toeristen Frankrijk weer in? Côte & Provence zet het voor je op een rijtje!


In de woorden van Macron

Over de vier etappes zei Emanuel Macron het volgende “Op 3 mei hoef je niet langer een attestation in te vullen en eindigen de interregionale reisbeperkingen. Op 19 mei wordt vervolgens de avondklok teruggedraaid tot 21 uur en gaan winkels, terrassen, musea, bioscopen en theaters weer open met een beperkte capaciteit. Het is vanaf 19 mei dat we onze Franse manier van leven weer voorzichtig mogen gaan herontdekken: onze gezelligheid, onze cultuur, onze sport… Op 9 juni wordt de avondklok uitgesteld tot 23:00 uur en gaan cafés, restaurants en sporthallen open. Het einde van de avondklok zal vervolgens, eindelijk, op 30 juni zijn.”


Etappe 1, Reizigers vanuit de EU weer welkom!

Op maandag 3 mei verandert er een hoop: de verkeersbeperkingen overdag worden opgeheven en ook reizen tussen de verschillende Franse regio’s is weer mogelijk. Ook kunnen reizigers, en dus ook toeristen, afkomstig uit de Schengen-landen weer naar, door én binnen Frankrijk onbeperkt reizen. Met een negatieve PCR-test en een verklaring naar eer dat je geen corona verschijnselen hebt, die vind je hier. De grens voor reizigers uit Schengenlanden is nooit dicht geweest. Maar tot vandaag kwam je in een land aan waar een confinement was ingesteld en je niet mocht reizen. Dat verandert dus vandaag, hoera! De hogescholen en universiteiten gaan weer geheel of gedeeltelijk open. Winkels die momenteel gesloten zijn, blijven nog gesloten. De avondklok blijft onveranderd, namelijk 19:00 uur.


Etappe 2, terrassen weer open

Op woensdag 19 mei vindt er een enorme omslag plaatst. Dan mogen namelijk musea, monumenten, theaters, bioscopen en zalen met zittend publiek (maximaal 800 toeschouwers binnen en 1000 buiten) weer open. Ook worden sportactiviteiten, zowel binnen als buiten, weer worden toegestaan. Voetbalstadions en andere sportfaciliteiten zullen op dezelfde datum opnieuw mogen openen. Je mag met tien mensen bijeenkomen, in plaats van de zes personen die nu de max is. Restaurants gaan weer open, maar alleen de terrassen en met een maximum van zes personen per tafel. De avondklok zal worden verschoven naar 21:00 uur.


Etappe 3, weer reizen en de pass sanitaire

De belangrijkste fase voor Frankrijkliefhebbers en ondernemers in Zuid-Frankrijk begint op 9 juni, dan zijn namelijk álle reizigers, ook reizigers buiten de EU, weer welkom in Frankrijk. Op 9 juni wordt de avondklok verschoven naar 23:00 uur. Cafés en restaurants mogen volledig heropenen, met een maximum van zes personen per tafel. Sporthallen en evenementenlocaties mogen weer open en mogen tot maximaal 5000 mensen ontvangen, op voorwaarde dat zij over een pass sanitaire, een gezondheidspas, beschikken. Onder dezelfde voorwaarde zullen beurzen en tentoonstellingen opnieuw mogen openen. Toeristen van buiten de EU die naar Frankrijk komen, zullen over diezelfde pass sanitaire moeten beschikken. Met deze pas kun je aangeven of je gevaccineerd bent tegen covid, of dat je een PCR-test hebt gedaan met een negatief testresultaat, waardoor je veilig kunt reizen. Op Europees niveau is reeds voor deze Europese gezondheidspas gestemd, al is de uitvoering nog niet geheel duidelijk. Toch zal die duidelijkheid er wel snel moeten komen, want voor je het weet is het 9 juni natuurlijk! Het zou dus goed kunnen dat die regels nog aangepast worden, richting 9 juni.


Etappe 4, déconfinement!

Op 30 juni is het déconfinement een feit, een opluchting voor velen. Weg met de avondklok, die op die dag zal worden opgeheven. Met een gezondheidspas zal het mogelijk zijn deel te nemen aan evenementen met meer dan 1000 personen, zowel binnen als buiten, waardoor a priori de weg wordt vrijgemaakt voor festivals.


Maar natuurlijk geldt voor al deze etappes: de versoepelingen kunnen alleen doorgevoerd worden als de situatie het toelaat. Nog altijd wordt van iedereen verwacht om zijn of haar best te doen om de sanitaire maatregelen in acht te nemen, des te sneller kunnen we allemaal weer afreizen naar Zuid-Frankrijk!


Een visueel overzicht


Bron: franceinter.fr

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners