Frankrijk is nu officieel écht open

Vanaf vandaag zijn toeristen weer welkom in Frankrijk. Hoewel we al eerder als EU-ingezetenen de grens over mochten, is het sinds vandaag weer ‘gewoon’ mogelijk: als toerist naar Frankrijk. Nog altijd gelden er natuurlijk coronamaatregelen bij de grensovergang of op het vliegveld met als belangrijkste verandering: gevaccineerden mogen zonder PCR-test de grens over. Maar hoe dat precies in z’n werk gaat? Côte & Provence legt het uit.


Terug naar het normale leven

Frankrijk is vanaf vandaag, 9 juni, bíjna weer geopend zoals normaal. Na de opening van de terrassen op 19 mei zijn vanaf vandaag de binnenruimtes van restaurants en bars ook weer gewoon open. De avondklok is verschoven naar elf uur ‘s avonds, dus die zit de Fransen en toeristen ook niet meer dwars. Voor ons Nederlanders wat minder relevant, maar ook de sportscholen zijn weer open en binnenactiviteiten mogen weer. Musea zijn al sinds half mei weer open.


Geen PCR-test voor gevaccineerden

En na maanden van onduidelijkheid is de kogel door de kerk: volledig gevaccineerden hoeven geen PCR-test te doen om Frankrijk binnen te rijden met de auto of met de trein (bevestigde de Franse overheid) en ook bij een vliegreis naar Frankrijk hoeven volledig gevaccineerden geen PCR-test meer te laten zien (bevestigde de KLM). Frankrijk accepteert een stempel in het Nederlandse vaccinatieboekje zolang er nog geen Europees coronapaspoort klaar is, dit naar aanleiding van de Franse pass sanitaire die ook nog niet klaar is. Iemand is volgens Frankrijk volledig gevaccineerd vier weken na de enige prik van Janssen of twee weken na de tweede prik van Pfizer, AstraZeneca en Moderna. Heb je al covid gehad? Dan heb je aan één prik voldoende. Ben je helemaal niet gevaccineerd? Dan moet je een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud op zak hebben.


Corsica geel, Frankrijk oranje

De Nederlandse overheid heeft Frankrijk code oranje gegeven, terwijl Corsica geel is gekleurd. Dit heeft een aantal consequenties. Zo hoef je na een verblijf op Corsica voor terugkeer naar Nederland geen negatieve test te laten zien en hoef je ook niet in (thuis)quarantaine te gaan. Dat is anders als je door Frankrijk terug naar Nederland reist, of op het Franse vasteland bent verbleven. In dat geval word je dringend geadviseerd om bij thuiskomst tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners