Michelin heeft zijn ‘ rode boekje’ voor 2020 gepubliceerd. We komen er in onze omgeving niet slecht vanaf. Het grootste nieuws is allicht dat we er een zesde 3-sterrenrestaurant bij hebben: L’ Oustau de Baumanière in Les-Baux-de-Provence (Bouches-du-Rhône). Promotie van twee naar drie sterren voor chef Glenn Viel. Hij staat nu op hetzelfde niveau als Mauro Colagreco (Mirazur in Menton), Gérald Passédat (Le Petiti Nice in Marseille), Anaud Donckele (La Vague d’Or in Saint-Tropez), Christophe Bacquié (Le Cannet) en Alain Ducasse (Le Louis XV in Monaco).
Ook mooi dat Eric Canino van La Voile à La Réserve de Ramatuelle in Ramatuelle naar twee sterren is gepromoveerd.
De grootste deceptie is er waarschijnlijk van Le Chantecler (Hôtel Negresco in Nice: van twee naar één ster. Pijnlijk voor de jonge cheffin Virginie Bassepilote die als een groot talent geldt.
Nieuw met één ster:
Alpes-Maritimes:
Pure & V in Nice
La Flibuste-Martin’s in Villeneuve-Loubet
Bouches-du-Rhône:
Matthie Dupuis Baumal (Château de la Gaude) in Aix-en-Provence
La Magdeleine in Gémenos
La Maison Hache in Eygalières
Le Mas Bottero in Saint-Cannat
Var:
L’ Arbre au Soleil in Le Lavandou
Vaucluse:
La Vielle Fontaine (Hôtel de L’Europe) in Avignon
De verliezers (geen ster meer):
Alpes-Maritimes:
L’ Oasis in Mandelieu-La Napoule
Quintessence in Roubion
Lou Cigalon in Valbonne
Les Bacchanales in Vence
Alpes-de-Haute-Provence:
Dominique Bucaille in Manosque
Var:
La Rastèque in Bormes-les-Mimosas
Le Mas du Langoustier op Île de Porquerolles
L’Olivier in Saint-Tropez
Vaucluse:
Peir in Gordes
Michelin publiceert dit jaar voor het eerst ook een lijst met ‘ groene’ restaurants, ‘eco-responsable et durable’. Het symbool daarvoor is een groen klavertje:
Alpes-Maritimes:
Hôstellerie Jérôme in La Turbie
Var:
Hôstellerie Bérard in La Cadière d’ Azur
Bouches-du-Rhône:
La Chassagnette in Arles
L’ Oustau de Baumanière in Les Baux-de-Provence
Vaucluse:
Auberge La Fenière in Lourmarin
La Bastide de Capelongue in Bonnieux