Immobilier: onroerend goed nieuws uit Zuid-Frankrijk

Vandaag in focus: onroerend goed. Nieuws, tips en slimme adviezen voor iedereen die bezig is met een droomhuis in de Franse zon.


Je vakantiehuis gekraakt

Je denkt er niet altijd bij na, maar een vakantiehuis aan de Côte d’Azur is bij langdurige afwezigheid een potentieel kraakpand. Dat overkwam de Franse eigenaren van een vakantiewoning in Théoule-sur-Mer. Toen zij naar de kust afreisden voor een vakantie in eigen huis, troffen ze daar een gezin aan dat weigerde te vertrekken. Uiteindelijk moest er een rechter aan te pas komen voordat de eigenaren het huis weer konden betreden. Maar naast het aantreffen van een ravage, was helaas ook de vakantieperiode voorbij. De zaak is uitvoerig in de media gekomen, aanleiding voor een wetsaanpassing die het gemakkelijker moet maken om een gekraakte woning weer ‘vrij’ te krijgen. In principe binnen 48 uur na melding bij de autoriteiten.


Huizenprijzen à la campagne

Onderzoek naar de algemene ontwikkeling van huizenprijzen in Frankrijk is voor potentiële kopers interessant, maar zegt vaak niet veel over de prijzen op het platteland. De prijsontwikkeling van een huis in een grote stad heeft weinig van doen met die van een villa in de Provence. Deze zomer verscheen er een onderzoek over de prijsontwikkeling van huizen op het platteland. Het schetst een aardig beeld van de verschillen in prijsontwikkeling tussen de departementen in onze regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Met name in de wat hoger gelegen delen van de Provence gingen de prijzen achteruit, vooral in de Hautes-Alpes. Richting de kust bleven zowel vraag als prijsniveau vrijwel onveranderd:


Departement Prijs 2019 Groei t.o.v. 2018

Alpes-de-Haute-Provence € 190,000 –4%
Alpes-Maritimes € 334,000 2%
Bouches-du-Rhône € 424,000 –4%
Hautes-Alpes € 159,000 –8%
Var € 327,000 1%
Vaucluse € 353,000 –1%
Drôme € 248,000 2%


Verhuur je zwembad

Voor alles is een markt en dus ook voor het gebruik van een zwembad. Daar zijn zelfs websites voor. Neem bijvoorbeeld swimmy.fr of louerunepiscine.com, een soort AirBnB’s voor zwembaden. Dit jaar deden ze zeer goede zaken dankzij al die mensen die noodgedwongen thuis bleven en toch wat vertier zochten in de nabije omgeving. Swimmy verdubbelde dit jaar haar aantal zwembaden naar meer dan 100.000, je bent dus niet de eerste, maar een zakcentje kun je er absoluut mee verdienen. Een beetje zwembad in de Provence verhuurt zich al gauw voor € 20 per persoon per middag.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners