In de keuken van het Provençaalse snoepgoed

Iedereen kent de noga uit Montélimar, de Calisson d’Aix en al die andere lekkere zoetigheid uit onze streek. Overal verkrijgbaar en als je toch weer vergeten bent ze in te slaan, dan liggen ze wel in de shops langs de autoroute, eenmaal weer terug naar huis. Maar is het niet aardig om deze zomer eens echt in de keukens van dat smulwaar te gaan kijken? Dat kan!

Een aantal, veelal bekende, regionale fabrikanten stellen graag hun deuren open voor bezoekers die meer willen weten over hun product. Sommigen hebben er zelfs een aparte locatie voor opgezet met een museum waar proeverijen en rondleidingen worden gegeven. We zetten er een paar op een rijtje in verschillende delen van de regio:

Confiserie du Roy René – Aix-en-Provence

Ben je ergens in de buurt van Aix-en-Provence, dan kun je niet om de Calisson d’Aix heen. Dat heerlijke snoepje van gekonfijt fruit en gemalen amandelen, afgemaakt met een koninklijke laag glazuur. Neem zeker een doosje mee voor de achterblijvers maar bezoek vooral ook de dit museum even buiten de stad. Van dinsdag t/m zaterdag geopend om je alles te kunnen laten zien van de geschiedenis, de fabricage, de marketing. Zelfs worden er regelmatig workshops gehouden zodat je ook thuis zelf aan de slag kunt.

Klik voor meer informatie

Confiserie Florian – Tourettes-sur-Loup en Nice

Ben je in de buurt van Nice, laat je dan rondleiden bij deze fabrikant en dat kan op beide locaties. Ook hier worden jams, snoepjes, chocolaatjes gemaakt die allemaal vroeg of laat in de productie worden voorzien van die typische Provençaalse bloemen en fruit. Rondleidingen worden gegeven op beide locaties in verschillende talen, en voor de koopjesjagers, aan het eind van de rondleiding zijn de producten tegen fabrieksprijzen te koop.

Klik voor meer informatie 


La Maison du Fruit Confit – Apt 

Apt, in de Luberon, noemt zich wel eens de wereldhoofdstad van gekonfijt fruit. Neem dat met een korreltje zout. Maar hier staat wel het eerste Europese museum dat aan deze vorm van zoetigheid is gewijd. De omgeving leeft al lange tijd van fruitteelt en met name staat Apt bekent om zijn kersen. Het bedrijf Aptunion bouwt voort op deze traditie sinds 1962 en heeft ook een eigen museum: la Maison du Fruit Confit. Non-stop elke dag geopend, behalve zondag.

Klik voor meer informatie

 

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners