Jardin Exotique de Monaco benoemd tot één van de mooiste tuinen in de wereld

In Monaco vind je de prachtige Jardin Exotique de Monaco. Het is een botanische tuin, die tegen een klif op is gebouwd. De tuin is in de 2021-editie van de Ulysses gids benoemd tot een van de 150 mooiste tuinen in de wereld. Ulysses heeft verschillende bekende reisgidsen in het Frans uitgebracht. Elke locatie in de lijst van de mooiste tuinen is beoordeeld op basis van “schoonheid, hun botanisch, cultureel of artistiek belang, hun uitzonderlijke toeristische ervaring en hun toegankelijkheid”.


Historische tuinen


Het ontstaan van de Jardin Exotique in Monaco begon aan het einde van de negentiende eeuw in Monaco-Ville. De hoofdtuinman van de Jardins de Saint-Martin, Augustin Gastaud, begon toen met het opzetten van een collectie vetplanten in de buurt van het Musée Océanographique. Deze vetplanten kwamen meestal uit Mexico vandaan. De collectie wekte de interesse van Prins Albert I en hij besloot een tuin in het prinsdom aan te leggen die geheel gewijd was aan deze vetplanten.
De tuin is in het begin van twintigste eeuw aangelegd, maar het duurde wel twintig jaar voordat de tuin helemaal af was. Zowel de locatie, aan de rand van de klif, als het verplaatsen van de planten, maakten het aanleggen van deze tuin een uitdagende klus. Het resultaat is overigens al het harde werk wel goed waard geweest, want vanaf de hoge tuin is er een prachtig uitzicht op haven van Monaco, de bergen en de zee.

Uitzicht vanuit de tuin


Meer dan 10.000 planten


De tuin zelf bestaat uit zeven serres waar meer dan 10.000 planten van over de hele wereld, evenals 3000 cactussoorten en andere vetplanten te zien zijn. Doordat Monaco een mediterraan klimaat heeft, kunnen de uitheemse planten hier alsnog goed overleven.
De afgelopen periode is er in de tuin hard gewerkt aan het renoveren en beveiligen. Hierdoor is de tuin al sinds mei 2020 gesloten, maar de benoeming op de lijst van de Ulysses gids komt op het juiste moment. In 2022 zal de prachtige Jardin Exotique de Monaco namelijk weer opengaan voor het publiek en kan iedereen weer genieten van al het moois in deze botanische tuinen, evenals het prachtige uitzicht.


Alhoewel de tuin momenteel nog gesloten is, is het wel mogelijk om het botanische centrum te bezoeken dat bij de botanische tuin ligt. Het centrum is gevestigd in verschillende kassen naast de tuinen. In de kassen zijn verschillende soorten cactussen en andere vetplanten te vinden. Een groot aantal van de planten die hier staan zijn beschermde soorten en in het wild vaak bedreigd of zeldzaam. Het botanische centrum is geopend van dinsdag tot zaterdag van 8:30 tot 15:30.


Meer informatie


Voor meer informatie over de Jardin Exotique de Monaco en het botanische centrum kun je kijken op: www.jardin-exotique.mc

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners