‘La Rentrée’: onrust?

Vandaag (maandag) de heer Poetin in de Var, een onderhoud met president Macron in het Fort Bregançon in Bormes-les-Mimosas. Het Russische staatshoofd landde op het vliegveld van Marseille en vloog daarna per heli door naar het fort. Maar zijn gevolg arriveerde vanaf Marseille per auto. Dit leidde tot extra files. Woensdag ‘la rentrée’, de eerste ministerraad na zijn Var-vakantie voor Macron in Parijs en dan in het weekeinde het G-7 overleg in Biarritz, met staatshoofden en regeringsleiders. Dat gaat meestal met demonstraties gepaard. In Biarritz zijn ze voorbereid: er staan 10.000 gendarmes en policiers klaar. De winkeliers en de restaurants barricaderen hun panden.
Een grote vraag is ook wat Macron in september te wachten staat. De Hesjes waren deze maand met vakantie, maar hebben nieuwe acties aangekondigd. Het parlement moet oordelen over een ingrijpende herziening van het pensioenstelsel (heel grof gezegd: de pensioengerechtige leeftijd naar 64 jaar; alle vakbonde tegen), de wijziging van bio-ethische wetgeving (iedere vrouw recht op IVF, de katholieke kerk tegen) en de aanpak van de ambtenarij (geen levenslange contracten meer, alle vakbonden tegen).
Macron hoopte dat het in augustus rustig zou blijven. Maar nu speelt ineens de affaire-Guillaume die voor woede en onrust zorgt. Gaat over Didier Guillaume (op de foto in donkerblauw overhemd), de minster van Landbouw en ook van Dierenwelzijn. Hij zat op de tribune bij een corrida in Bayonne waar 6 stieren om het leven werden gebracht. Naast hem zat minister Jacqueline Gourault (op de foto zittend in rode jurk), die over territoriale samenhang gaat. Aangevallen door onder meer Brigitte Bardot en haar Fondation heeft Guillaume inmiddels zijn excuses aangeboden aan de mensen die hij misschien geschokt heeft. Hij wijst erop dat stierengevechten in Frankrijk niet verboden zijn en dat hij bereid is ‘rustig’ over de toekomst ervan na te denken en te overleggen. Of dat voor de dierenactivisten genoeg is? Macron vreest ongetwijfeld een ‘hete’ maand september. De vakbonden, de Hesjes, de katholieke kerk, en de dierenactivisten de straat op, het kan weleens druk worden.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners