Langzaam afzakken naar het zuiden: de Bourgogne

De meeste liefhebbers van Zuid-Frankrijk karren graag direct door naar het Zuiden, terwijl er in Midden-Frankrijk ook een hoop moois te ontdekken valt. Het is tijd om van de reis een bestemming te maken en te genieten van al het moois dat midden-Frankrijk te bieden heeft. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je dat het beste doet. De komende weken nemen we je mee langs de leukste stops voor langzaam afzakken naar het zuiden. Vandaag: als hertog in de Bourgogne, met stops in Dijon en Beaune.


Dijon

Ook een stop in de hoofdstad van de Bourgogne is absoluut geen verkeerd idee. Parkeer in de buurt van Place Darcy, waar je een zeer betaalbare parking vindt, en houd dit plein als oriëntatiepunt aan. In Dijon kun je snel verdwalen, maar gelukkig stuit je bij Place Darcy al snel op Café l’Édito. Deze brasserie heeft een historische binding met kranten en uitgeverijen en het is er altijd gezellig druk. Natuurlijk bezoek je ook even het Place de la Libération en het aangrenzende Palais des Ducs de Bourgogne. De bekende Franse sterrenchef Georges Blanc heeft hier in Dijon enkele jaren geleden het bekende restaurant Le Pré aux Clercs overgenomen. Inmiddels heeft hij er een brasserie naar zijn hand van gemaakt. De zaak ligt op een prachtige plek aan de Place de la Libération. Maar ook zijstraat Rue Vauban herbergt een aantal mooie zaken, waaronder Loiseau des Ducs. Sla tijdens een wandeling door de stad het sfeervolle Place François-Rude niet over. Overigens zul je al snel zien dat er in deze stad pleintjes en terrassen in overvloed zijn, genoeg keuze dus!


Beaune

Op minder dan een uur rijden van Dijon in het hart van de Bourgogne vind je Beaune. Deze stad is beroemd door het Hospice de Beaune en de gebouwen met de bijzondere dakbedekking. Maar ook de kenmerkende remparts en natuurlijk de beste wijnen maken van Beaune een verplicht nummer. Het centrum is klein, pittoresk en overzichtelijk. In het centrum ligt Place Carnot met een aantal gezellige bars en terrassen. De wijnveiling in november, gekoppeld aan het driedaagse wijnfeest Les Trois Glorieuses, is een onvergetelijke ervaring. Vanuit Beaune ben je in minder dan een half uur in de prachtigste wijndorpen met klinkende namen zoals Pommard, Vougeot, Gevrey-Chambertin, Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Rully. Le Relais de Saulx is een hele fijne bistrot en ook bij Ma Cuisine ben je in goede handen, bovendien hebben ze hier een hele mooie wijnkaart. Mocht je je iets buiten Beaune bevinden, dan is La Gataudière een betaalbaar en klassiek Frans restaurant in het schilderachtige dorpje Levernois. De wijnbar op de hoek tegenover Najeti Hôtel de la Poste biedt open wijnen en Chartreuse, voor de liefhebber een super combinatie. Genoeg tijd? Bezoek dan het château in het nabijgelegen Pommard, een plaatje. In de wintereditie van Côte & Provence tippen we nog veel meer andere plekken voor wie langzaam wil afzakken naar het zuiden. De wintereditie is hier online te bestellen.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners