Langzaam afzakken naar het zuiden: een stop in Lyon

De meeste liefhebbers van Zuid-Frankrijk karren graag direct door naar het zuiden, terwijl er in Midden-Frankrijk ook een hoop moois te ontdekken valt. Het is tijd om van de reis een bestemming te maken en te genieten van al het moois dat midden-Frankrijk te bieden heeft. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je dat het beste doet. De komende weken nemen we je mee langs de leukste stops voor langzaam afzakken naar het zuiden. Vandaag: Lyon.


Lunch à la Lyonnaise

De tweede stad van Frankrijk, Lyon, is een ideale kandidaat voor een laatste stop als je richting het zuiden rijdt. Wie kent de stad niet van de lange file voor de tunnel? Maar Lyon is veel meer dan een stad om doorheen te scheuren en kent een dusdanig rijke culinaire geschiedenis dat lunchen hier eigenlijk een must is. Je kunt de stad onderverdelen in drie stadsdelen: vieux Lyon, het presqu’île en het grootste deel van Lyon aan de overkant van de Rhône. Vieux Lyon is het oude en toeristische stadsdeel; een ongelooflijk gezellig stadsdeel met veel vertier en uitgaansgelegenheden te over. 


Een stad met vele gezichten

Op het presqu’île tussen de Saône en de Rhône zijn Place Bellecour en Place des Terreaux mooie en bekende pleinen die een bezoekje waard zijn. En aan de overkant van de Rhône bevindt zich verreweg het grootste stadsdeel, waar je ook heerlijk kunt wandelen. Wie tijd heeft moet zeker een kijkje nemen in het immens grote stadspark Parc de la Tête d’Or waar ook een gratis dierentuin te vinden is. In dit park vind je ook Grand Café des Négociants, een prachtige bar voor het aperitief. Geen goedkoop drankje, maar door de ambiance absoluut de moeite. Verplaats je in Lyon gemakkelijk met een van de betaalbare stadsfietsen die je overal in de stad tegenkomt. Behalve bij een bezoek aan Notre-Dame de Fourvière bovenop de bult, die je met de funiculaire het makkelijkst bereikt. Tamelijk nieuw in Lyon is het Musée des Confluences in de postindustriële wijk ten zuiden van het centrum. Een eyecatcher die liefhebbers van architectuur ook van binnen gezien moeten hebben. 


Gastronomisch hart van Frankrijk

Maar Lyon is natuurlijk vooral de stad van de gastronomie en de stad bij uitstek om eens heerlijk te lunchen. Lyon staat aan het begin van menig culinaire traditie, maar de chefs hier blijven zich ook vernieuwen. Goed eten kun je in Lyon op veel plekken, maar we tippen graag een paar bijzondere plekjes. Bijvoorbeeld Brasserie Georges, een enorme brasserie met duizend couverts. Hier is reserveren geen must en de grote kaart, met alleen al zes verschillende soorten choucroute, is zeer betaalbaar. Dan de vier brasseries van kooklegende Bocuse, vernoemd naar de vier windrichtingen. Alle vier zijn het sfeervolle topadressen met elk een eigen soort keuken. Favoriet is Le Sud, vlakbij Place Bellecour. Dan het steengoede Le Bistrot de Lyon, gelegen in de toeristische straat Rue Mercière boordevol tourist traps. Een ander bijzonder adres is Léon de Lyon, voorheen een zeer gerenommeerd tweesterrenrestaurant dat inmiddels is omgetoverd tot een betaalbare en sfeervolle brasserie Lyonnaise.In de wintereditie van Côte & Provence tippen we nog veel meer andere plekken voor wie langzaam wil afzakken naar het zuiden. De wintereditie is hier online te bestellen.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners