Langzaam afzakken naar het zuiden: Midden-Frankrijk

‘Het is ongeveer twaalf uur rijden, dus dat lukt wel in één dag!’ Klinkt deze zin je bekend in de oren? De meeste liefhebbers van Zuid-Frankrijk karren graag door en halen ter hoogte van Nancy vaak liever een sultana uit de rugzak, dan van de pitstop een ervaring te maken. Of dan de groep die verstandig kiest om de rit in tweeën te knippen, maar die altijd in hetzelfde hotel in idem stad verblijft. Het is tijd om de horizon te verbreden. Tijd om van de reis een bestemming te maken en te genieten van al het moois dat midden-Frankrijk te bieden heeft. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je dat het beste doet. De komende weken nemen we je mee langs de leukste stops voor langzaam afzakken naar het zuiden. Vandaag: Metz, Nancy & Langres, het land waar rivieren razen en ontspringen.


Metz aan de Moezel

Of je nu uit het noorden of zuiden van Nederland komt, een eerste stop maken we in Metz. Deze stad aan de Moezel, de rivier stroomt zelfs dwars door de stad, wordt gekenmerkt door de vele waterpartijen en de terrasjes aan het water. Er lijkt hier niets logischer dan over de oevers van de rivier te flaneren, maar Metz kent ook veel parken die de moeite waard zijn zoals Jardin de l’Esplanade en het Parc de la Seille. Metz is één van de groenste steden van Frankrijk, maar voor wat meer reuring moet je je wat centraler begeven. Zo vind je in het oude centrum de immens grote kathedraal Saint Étienne, het Cloître des Récollets en het Musée de la Cour d’Or. Maar ook buiten het stadshart word je op je wenken bediend met Centre Pompidou-Metz, een futuristisch bouwwerk waar je vrijwel altijd interessante exposities kunt bezoeken. Goed eten kun je in Metz absoluut. Zo staat het op het eiland gelegen El Theatris heel goed aangeschreven, vind je bij de Italiaanse bistro 83 restaurant ook nog eens een aantrekkelijke wijnkaart en Metz heeft ook enkele nieuwkomers in de Michelingids zoals Derrière en À Table.


Statige stop

In deze contreien is een stop in Nancy net zo aan te raden. De stad herken je aan de art nouveau-bouwstijl die hier de overhand heeft. Je kunt deze bouwstijl met name goed bewonderen in de buurt Parc de Saurupt. Haal de brochure met art nouveau-bouwwerken bij het office de tourisme en spot de bijzondere gevels en gebouwen. Centraal gelegen in Nancy vind je het majestueuze Place Stanislas, waar je ook gelijk goed kunt neerstrijken bij Le Grand Café Foy. Ook het achter het plein gelegen culinaire straatje Rue des Maréchaux is klein maar fijn. Tegenover het station vind je een andere aanrader Brasserie Excelsior. Deze mooie en traditionele brasserie is een beetje te vergelijken met de befaamde Parijse zaak Brasserie Terminus Nord. Naast Place Stanislas vind je het grote Parc de la Pépinière. Brasserie de la Pépinière is een eenvoudige, maar mooi gelegen horecagelegenheid in het park.


Langs Langres

Of je nu voor de lunch gestopt bent in Metz of Nancy, of dat je liever voor een stop in landelijke omgeving kiest tijdens het langzaam afzakken naar het zuiden: in Langres, in de Champagne-Ardenne zit je goed. Op deze plek ontspringen vier rivieren: de Seine, de Marne, de Aube en de Maas. Heel vroeger moest je op weg naar het zuiden door Langres heen, waaraan deze kleine stad haar bestaansrecht ontleende. Tegenwoordig is de slingerende weg omhoog nog altijd veelbelovend en kun je in deze hooggelegen stad fijn wandelen door het kleine historische centrum. Op twee plekken in Langres kun je goed eten: bij Le Cheval Blanc en Grand Hôtel de l’Europe. De eerste is iets meer gemoderniseerd en heeft ook een iets verfijndere keuken. Beide adressen doen denken aan vervlogen tijden; het zijn de laatste der Mohikanen. Langres is ook bekend van de heerlijke Langres AOP: de kaas die hier vandaan komt is een echte aanrader, zeker als je van pittige kaas houdt. De kaas is verwant aan Époisses, Munster en Maroilles. In de wintereditie van Côte & Provence tippen we nog veel meer andere plekken voor wie langzaam wil afzakken naar het zuiden. De wintereditie is hier online te bestellen.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners