Wie richting zuiden rijdt, komt ze op een gegeven moment tegen: de eindeloze lavendelplantages met rijen planten van noord naar zuid, de rijen 70 cm. uit elkaar en de planten 30 cm. Lavendel het symbool van de Provence, het mediterrane parfum, dat herinneringen oproept aan helder, fris linnengoed.
Met de sikkel
Sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw staat er echter steeds minder Lavendula angustifolia, échte lavendel’, maar Lavandula x intermedia, lavandin, een kruising of hybride, op de velden.
In vorige eeuwen gingen schaapherders en arme boeren al met de sikkel, de ‘baïassières’ de bergen in, waar de lavendelplanten in wilde pollen groeiden, om deze te oogsten en zo wat bij te verdienen. De lavendel werd toen voornamelijk gebruikt voor huismiddeltjes.
De parfumindustrie
Vanaf 1880 nam de vraag vanuit de parfumindustrie naar lavendel, het blauwe goud, zo sterk toe, dat boeren en herders lavendel gingen verbouwen, oogsten en distilleren. Tot 1920 werd de etherische lavendelolie van de Lavandula augustifolia, gedistilleerd.
Het distilleren werd steeds grootschaliger. Stond er eerst een alambiek naast het veld, nu kwam er een kar met daarop een alambiek getrokken door muildieren langs de velden, die later vervangen werd door een vrachtauto.
Moderne technologie
Door het gebruik van de wasmachine nam de vraag naar waspoeders die naar lavendel roken enorm toe en bleek uiteindelijk dat de ‘echte’ lavendel weggeplukt was. Men kwam op het idee om lavandin aan te planten, want die is sterker, goedkoper en productiever. De oogst werd twee tot drie keer zoveel hoger, dan die van de klassieke lavendel.
Verwarring
Lavendelolie, die kruidig, zoet en bloemig ruikt wordt gebruikt in de parfumindustrie en de olie van lavandin ruikt minder bloemig, frisser en meer kamferachtig, heeft minder actieve bestanddelen en wordt voornamelijk gebruikt voor schoonmaakmiddelen, waspoeders en shampoos etc. Doordat de namen lavande en lavandin op elkaar lijken, werkt dit vaak verwarrend.