In bloei: lavendelvelden in de Provence – deel 1

Slechts een paar weken per jaar kun je ervan genieten: bloeiende lavendel. Op verschillende plekken in de Provence zijn de bloeiende lavendelvelden in juni, juli en augustus een lust voor het oog. Maar waar zijn die velden precies, wat is de beste tijd om ze te bezoeken en hoe maak je er een leuke dagtrip van? Côte & Provence stippelde drie routes uit in de Luberon, de Vaucluse en in de Alpes-de-Haute-Provence. Vandaag deel 1: de Luberon.


Lavendelvelden in de Luberon

Wie aan de Provence denkt, denkt aan wijngaarden, oliviers, cigales en natuurlijk lavendel. Er is weinig wat meer Provence schreeuwt dan de bloeiende champs de lavande, het liefst op glooiende hellingen zo ver het oog reikt. Toch is de periode waarin de lavendel bloeit van korte duur en dus moet je een bezoek aan de prachtige paarse velden goed plannen.


Waar groeit het?

Lavendel groeit in de Provence tussen de 600 en 1400 meter hoogte. De heerlijk geurende plant heeft kalmerende en antibacteriële eigenschappen en wordt hier dan ook al sinds de middeleeuwen verbouwd. De teelt van lavandin en fijne lavendel groeide vanaf de 19e eeuw door de ontwikkeling van de parfumindustrie in Grasse. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Lavendel en lavandin worden vaak met elkaar verward. Fijne lavendel, eigenlijk de ‘echte lavendel’, is kleiner en delicater. Lavandin is geschikt voor lage hoogtes en onderscheidt zich door de kleurschakeringen van paars en blauw die je bij fijne lavendel niet ziet. En hoewel lavandin een stuk sneller en breder groeit dan fijne lavendel, is de olie die van lavandin wordt gemaakt van mindere kwaliteit, dus altijd even opletten als je iets koopt. De huile essentielle de lavande de Haute-Provence is daarom terecht beschermd met een AOP-label.


On y va!

Route: Bonnieux – Saignon – Apt – Roussillon – Abbaye Notre-Dame de Sénanque – Gordes – Goult – Pont Julien – Lourmarin.

We beginnen deze rit door de Luberon in het charmante Bonnieux. Wie het dorp vanuit Aix-en-Provence of Lourmarin benadert, wordt vóór het dorp al op een mooi plaatje getrakteerd. Begin deze dag dus met een petit café in Bonnieux en wandel naar de hoger gelegen kerk voor een prachtig uitzicht over de omgeving en het verderop gelegen Lacoste. Op de weg naar Saignon, waar de D232 de D113 kruist, vinden we de eerste lavendelvelden en de afslag naar Distillerie Les Agnels, waar je alles kunt leren over de lavendelteelt.


Pittoresk Saignon

Maak een stop in het pittoreske Saignon, minder bekend en dus authentieker dan sommige andere dorpen in de omgeving. Sla hier de rocher de bellevue niet over, deze grote rots, waar het dorp op is gebouwd, geeft een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Rijd via Apt richting het kunstenaarsdorp Roussillon en stop onderweg bij Distillerie Les Coulets. Roussillon staat bekend om de hoeveelheid toeristen die het dorp jaarlijks aandoen om de okerkleurige oude mijn, de Sentier des Ocres, te bezoeken. Mocht je de tijd hebben en het is minder druk, dan is een bezoek aan dit bijzondere landschap absoluut een aanrader. De uitgestippelde wandeling duurt ongeveer een uur. Sla je Roussillon over? Stop dan wel even bij het lavendelveld onderaan het dorp. In het midden van het veld staat een roze huis, typisch voor de Luberon.


Abbaye de Sénanque

Wie de Abbaye de Notre-Dame de Sénanque nog nooit heeft bezocht, kan eigenlijk niet om dit klooster heen. Cliché of niet, het is met recht een van de meest gefotografeerde plekken van de Provence. De abdij is omringd door lavendelvelden die nog altijd worden bewerkt door de monniken die hier wonen. Tip: een minder platgetreden, maar net zo bijzondere combinatie van lavendel en cultureel erfgoed is het Centre culturel Saint-Paul de Mausole in Saint-Rémy-de-Provence waar Vincent van Gogh een tijd verbleef. Ook dit oude klooster is omringd door lavendelvelden en is erg fotogeniek. We vervolgen onze reis langs Gordes, de ster van de Luberon, richting Goult. Houd je ogen open voor het lavendelveld met de karakteristieke windmolen. Wie tijd heeft stopt in Goult en ontdekt dit dorp voordat de hordes dat doen.


Apéro in Lourmarin

Een echte tip is het lavendelveld naast de gare van Bonnieux. Parkeer bij de Cave de Bonnieux en ga op zoek naar het onverharde pad dat rond het lavendelveld loopt, gouden shot verzekerd. En ben je op zoek naar verkoeling? Die vind je hier in de buurt bij Pont Julien, een indrukwekkend Romeins bouwwerk. De omgeving rondom de brug is een geliefde picknick- en zwemplaats, dus hier kun je gerust neerstrijken voor een korte pauze. Sluit de dag af met een apéro in Lourmarin, waar je de dag trouwens ook kunt beginnen als je de bekende vrijdagmarkt wil meepikken.


Nu in de winkel: zomereditie van Côte & Provence

De zomereditie van Côte & Provence ligt nu in de winkel. Naast de andere lavendelroutes in de Provence, lees je in de zomereditie ook over: Les Musicales dans les Vignes, inspirerende wijndomeinen, paradijselijk Menton, nieuwe hotspots in Nice, Van Gogh in de Provence en nog veel meer Zuid-Franse inspiratie.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners