In bloei: lavendelvelden in de Provence – deel 2

Slechts een paar weken per jaar kun je ervan genieten: bloeiende lavendel. Op verschillende plekken in de Provence zijn de bloeiende lavendelvelden in juni, juli en augustus een lust voor het oog. Maar waar zijn die velden precies, wat is de beste tijd om ze te bezoeken en hoe maak je er een leuke dagtrip van? Côte & Provence stippelde drie routes uit in de Luberon, de Vaucluse en in de Alpes-de-Haute-Provence. Vandaag deel 2: de Vaucluse.


Lavendelvelden in de Vaucluse

Natuurlijk hangt de bloeiperiode af van het weer, maar toch valt er in het algemeen wel wat over te zeggen. Zo kondigen de laatste bloeiende klaprozen het begin van de bloeiperiode van de lavendel aan. De lavendelvelden staan over het algemeen eind juni in bloei, maar er zijn verschillen tussen de regio’s. De Luberon is meestal eerst, gevolgd door de champs op het plateau van Valensole. Over het algemeen begint de oogst van l’or bleu, zoals lavendel liefkozend wordt genoemd, half juli. Meestal is Valensole daarbij vroeg en de Luberon wat later, richting het einde van de maand. Bezoek je de Provence in augustus? Niet getreurd, in de omgeving van Sault en Banon vind je in de eerste week van augustus vaak ook nog lavendel in bloei.


Sault en het plateau d’Albion

Route: Sault – Aurel – Reilhanette – Montbrun-les-Bains – Ferrassières.

We beginnen deze route in de hoger gelegen Luberon waarna we verder de Drôme in zullen trekken alvorens we eindigen in Ferrassières. Op het plateau d’Albion treffen we een ander landschap dan in de lager gelegen, meer gestileerde, Luberon. Het plateau, dat zich uitstrekt over de Vaucluse, de Alpes-de-Haute-Provence en de Drôme is een stuk ruiger en voelt landelijker aan. De lavendelvelden worden hier afgewisseld door heuvellandschap en andere agrarische activiteiten. Hoewel je in de omgeving van Sault eigenlijk geen uitgestippelde tour nodig hebt om van de lavendelvelden te genieten, ben je met deze route wel verzekerd van een paar leuke en interessante tussenstops.


Tussenstop in Sault

In de omgeving van Sault bloeit de lavendel over het algemeen later in het seizoen dan in de lager gelegen gebieden, hierdoor kun je hier eind juli en begin augustus ook nog lavendel in bloei spotten. Het dorpje Sault, dat zichzelf la capitale de la lavande noemt, is een goed startpunt voor een dagje genieten van de champs. Of je nu eerst de velden ten zuiden van het dorp ontdekt, of direct in noordelijke richting vertrekt; eerst even de benen strekken in Sault is met de antiekwinkeltjes en kleine lavendelmusea een tip. Een andere leuke tussenstop niet ver van Sault is La Ferme aux Lavandes.Ferrassières

Wij nemen vanuit Sault de D164 richting en parkeren vlakbij Distillerie Vallon des Lavandes aan het begin van de Chemin des Lavandes. Deze chemin is een uitgestippelde wandelroute van ongeveer vijf kilometer langs verschillende fijne lavendelvelden waar je soms ook in de schaduw kunt lopen, een voordeel bij zo’n zomerse wandeling. We stappen weer in de auto op weg naar Aurel, waar je vlak voor het dorp getrakteerd wordt op een prachtig zicht op zowel lavendelvelden als het dorp. Vanaf het ingeslapen Aurel kun je direct doorrijden naar Ferrassières, maar het is zonde om in deze buurt niet langs een paar plus beaux villages in de Drôme te rijden. En dus kiezen we voor de D942 die in de Drôme overgaat op de D542. En of je nu liever een tussenstop maakt in het pittoreske Reilhanette of in het nabijgelegen oude kuuroord Montbrun-les-Bains, in beide dorpen hangt een bijzondere sfeer. 


De bories

Het dorpje Ferrassières, dat nauwelijks honderd inwoners telt, ligt aan het zuidelijke uiteinde van de Drôme Provençale en wordt gezien als de economische hoofdstad van de fijne lavendelteelt. Dit plateau, gelegen op een hoogte van ongeveer duizend meter is bedekt met lavendelvelden en is een van de laatste productiezones van de fijne lavendel. Rondom het dorp, op de D189, vind je ook enkele intacte bories. Deze hutten gemaakt van steen zijn honderden jaren oud en geven de lavendelvelden nog meer karakter.


Nu in de winkel: zomereditie van Côte & Provence

De zomereditie van Côte & Provence ligt nu in de winkel. Naast de andere lavendelroutes in de Provence, lees je in de zomereditie ook over: Les Musicales dans les Vignes, inspirerende wijndomeinen, paradijselijk Menton, nieuwe hotspots in Nice, Van Gogh in de Provence en nog veel meer Zuid-Franse inspiratie.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners