In bloei: lavendelvelden in de Provence – deel 3

Slechts een paar weken per jaar kun je ervan genieten: bloeiende lavendel. Op verschillende plekken in de Provence zijn de bloeiende lavendelvelden in juni, juli en augustus een lust voor het oog. Maar waar zijn die velden precies, wat is de beste tijd om ze te bezoeken en hoe maak je er een leuke dagtrip van? Côte & Provence stippelde drie routes uit in de Luberon, de Vaucluse en in de Alpes-de-Haute-Provence. Vandaag deel 3: de Alpes-de-Haute-Provence.


Lavendelvelden in de Alpes-de-Haute-Provence

Lavendel is niet alleen een belangrijk Zuid-Frans exportproduct, maar verzekert de regio ook al decennia van veel toeristen die de bloeiende champs met eigen ogen willen bewonderen. Helaas gaat niet iedereen even respectvol om met de planten, die natuurlijk in feite groeien op privé-terrein. Op steeds meer plekken plaatsen lavendelboeren daarom dus hekken en afrastering zodat toeristen de lavendel niet meer platlopen of plukken. Een geluk voor liefhebbers dit jaar is de afwezigheid van de busladingen toeristen van buiten Europa. Dit lavendelseizoen is daarom het perfecte moment om toch eens een tour langs de bloeiende velden te maken en wat mooie foto’s te schieten. Ons advies: loop alleen op de strook tussen de planten, spring er niet overheen en koop lavendel bij één van de boeren onderweg, dat is wel zo sympathique!


L’incontournable Valensole

Route: Valensole – Puimoisson – Moustiers-Sainte-Marie – Sainte-Croix-du-Verdon – Riez.

De lavendelvelden van Valensole zijn de beroemdste van Frankrijk en niet zonder reden. De lavandin die hier perfect groeit op de geometrische valleien laat zich immers geweldig fotograferen. Het plateau de Valensole is met recht een van de meest bezochte plekken in Zuid-Frankrijk en met name tijdens zonsondergang kun je hier prachtige foto’s maken van de champs de lavande.


Voorbij de drukte

Maar ook in de omgeving van Valensole vind je genoeg variëteit voor een geslaagde dag langs de velden. We beginnen iets ten zuiden van Valensole bij Distillerie Lavandes Angelvin, waar je naast rondleidingen ook de allerbeste producten met lavendel kunt kopen. De lavendelvelden rondom Angelvin zijn de meest fotogenieke van de Provence, aldus velen. Je vindt hier overigens ook mooie zonnebloemvelden. Stop in Valensole voor een kopje koffie of bolletje ijs met lavendel, voordat je doorrijdt naar Puimoisson. Op de D8 richting Puimoisson zie je aan je rechterhand al snel een geweldig lavendelveld. Hier zijn vaak een stuk minder toeristen, dus een leuke plek voor een snel familiekiekje. Op de D56 tussen Puimoisson en Moustiers-Sainte-Marie vind je nog zo’n mooi veld in bloei waar je niet snel gestoord zult worden door hordes fotografen.


Fotogeniek Moustiers-Sainte-Marie

We laten de camera even voor wat ‘ie is en strijken neer in Moustiers-Sainte-Marie, een prachtig dorp aan de poort van het parc naturel régional du Verdon. Bezoek in dit charmante dorp zeker ook de kerk, Notre-Dame de Beauvoir, een oude bedevaartskerk met een bijzondere kapel uit de 12e eeuw. Laat je ook betoveren door het lokale aardewerk, faïence genoemd. Tussen Moustiers-Sainte-Marie en Sainte-Croix-du-Verdon zijn het de indrukwekkende vergezichten over het Lac de Sainte-Croix en de grillige rotspartijen die de aandacht trekken. Gelukkig zijn er verschillende uitkijkpunten om de auto even te parkeren. Wie tijd heeft stopt in het dorp pal aan het lac voor een verfrissende duik in het Lac de Sainte-Croix. Een laatste lavendelstop maken we vervolgens op de D6 tussen Riez en Valensole, waar je getrakteerd wordt op uitgestrekte champs de lavande waar je heerlijk kunt wegdromen.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners