Le melon, c’est Cavaillon!

Wie in de zomer een bezoekje brengt aan de markt in de Provence ziet ze direct kunstig uitgestald op grote tafels liggen: meloenen. De bekendste variant van deze heerlijk geurende vrucht is ongetwijfeld de melon de Cavaillon, die ieder jaar in juli zelfs recht heeft op zijn eigen feestje tijdens de Féria du melon. Aangezien meloen in de warme zomermaanden niet meer weg te denken is van onze borden verdiepte Côte & Provence zich in de geschiedenis van deze grote favoriet uit het zuiden.


Meloenen: un savoir-faire ancestral​

De meloen werd in de 15e eeuw door de pausen uit Rome meegenomen naar de streek rond Avignon, la cité des Papes. Zij kwamen erachter dat grond hier zoete sappige vruchten gaf van hoge kwaliteit en begonnen deze toen al snel in groten getale te telen. De markt van Cavaillon werd geleidelijk aan de belangrijkste meloenenmarkt van de regio. De meloen bleef echter een zeldzaam product buiten de Luberon, maar door de komst van de spoorweg in de 19e eeuw, die de lijn Parijs-Lyon-Marseille met elkaar verbond, kwam hier verandering in. Meloentelers kwamen hun producten in Cavaillon verkopen en een deel ervan werd vanaf dat moment per trein vervoerd naar de grote steden zoals Parijs. De Parijzenaren zagen dit heerlijke zoete fruit dan per spoor aankomen vanuit Cavaillon en zo werd de naam melon de Cavaillon geboren.
Twaalf melon de Cavaillon per jaar

Een grappige anekdote uit diezelfde periode droeg echter ook bij aan de reputatie van de meloen uit de Luberon. De bibliothecaris van Cavaillon, die boeken nodig had, had namelijk een oproep aan diverse schrijvers gedaan om zijn bibliotheek te vullen. De bekende schrijver van Les Trois Mousquetaires, Alexandre Dumas, die van de bibliothecaris een verzoek had ontvangen om enkele van zijn werken te schenken, antwoordde, niet zonder humor, dat hij graag de wens wilde inwilligen op voorwaarde dat hij een lijfrente van twaalf meloenen per jaar zou ontvangen. Dit verzoek werd uiteraard ingewilligd en Dumas kon de rest van zijn leven genieten van de beroemde melon de Cavaillon.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners