Lelietjes-van dalen, ces petites fleurs porte-bonheur

Op 1 mei staan ze in groten getale met kraampjes of een volle kofferbak langs de Franse wegen: de verkopers van muguets, oftewel lelietjes-van-dalen, de kleine witte bloemetjes die symbool staan voor geluk. Menig Français of Française haalt deze dag dan ook de portemonnee tevoorschijn om voor een paar euro een bosje ‘geluk’ voor familie, vrienden of collega’s te kopen. Maar waar komt deze traditie van het lelietje-van-dalen op 1 mei nu daadwerkelijk vandaan?


Félix Mayol en de muguets

De traditie van de lelietjes-van-dalen werd eigenlijk geheel per ongeluk een nieuw leven ingeblazen dankzij een beroemde zanger uit Toulon, Félix Mayol. Op 1 mei 1895 begon hij aan zijn eerste reeks concerten in Parijs waarmee uiteindelijk zijn carrière gelanceerd zou worden. Voor de gelegenheid was de zanger uit de Zuid-Franse stad wanhopig op zoek naar een camelia om op de revers van zijn colbert te spelden, iets wat elegante mannen in die tijd de gewoonte hadden te doen. Helaas kon hij in heel Parijs niet de bloem vinden die hij zocht en hing hij uiteindelijk maar een takje lelietjes-van-dalen dat een van zijn vrienden hem had gegeven aan zijn jasje. Die avond was het concert van Félix Mayol een triomf. Dit schattige witte bloemetje werd het handelsmerk van de zanger, maar bovenal deed het de traditie van het lelietje-van-dalen als geluksbrenger herleven.


Een traditie uit de Renaissance

Hoewel het de zanger uit Toulon was die dit gebruik weer nieuw leven inblies, was hij echter niet de uitvinder ervan. Het geven van muguets was namelijk van origine een traditie die tijdens de Renaissance geboren werd. Het begon allemaal in 1560 tijdens een bezoek van koning Karel IX met zijn moeder Catherine de Médicis aan de Drôme. Tijdens een wandeling in de tuin van ridder Louis de Girard de Maisonforte plukte deze laatste een bosje lelietjes-van-dalen en bood dit de koning bij wijze van geluksbrenger aan. Karel IX, verleid door dit gebaar, deed op 1 mei het jaar daarop hetzelfde voor zijn hofdames met de wens hier een gewoonte van te maken. De traditie van de muguet ging in de loop der jaren helaas verloren en zou uiteindelijk per toeval enkele eeuwen later door Félix Mayol dus weer opnieuw in gebruik genomen worden. Quel bonheur!

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners