En route: lievelingsplekken van chambre d’hôtes eigenaar Anita Hageman

Heerlijk vinden wij het om op een vrije dag gewoon de auto te pakken en een beetje in de omgeving van onze bastide in Lorgues te gaan toeren, altijd op zoek naar nieuwe, mooie en onverwachte plaatsjes en restaurants die we dan weer door kunnen geven aan onze gasten. In het verhuurseizoen komen we daar niet altijd aan toe dus dan gaan we vaak terug naar onze favoriete adresjes, verzameld door de jaren heen, waarvan we weten dat het altijd goed is…


Cotignac

Een van de mooiste dorpjes in de omgeving met haar prachtige, historische centrum en rotswoningen. In de zomermaanden zijn er regelmatig brocantes. Wij combineren het bezoek aan Cotignac altijd met een authentieke, Franse, lunch bij La Table de Coquelicots aan de hoofdstraat maar op de Place de Mairie, even verderop, vind je het kleine restaurant Le Temps de Pose. Zeker een aanrader vanwege het sfeervolle terras onder de bomen. Daarna nog even wijnproeven en kadootjes kopen bij de Boutique van Chateau Mirabeau, alleen al om het prachtige gebouw en mooie inrichting de moeite waard. En daarmee is je bezoek aan Cotignac perfect afgerond…


La Table de Coquelicots
Cours Gambetta 10
Cotignac
Tel. +33(0)494694607


Le Temps de Pose
Place de Mairie 11
Cotignac
Tel. +33(0)494046917


The Boutique Chateau Mirabeau
Cours Gambetta 5
Cotignac


Nice

Café de Turin 
Wij zijn dol op fruits de mer en overal, in elk gerenommeerd restaurant, aan de Côte d’Azur zijn deze plateaux natuurlijk te krijgen maar meestal zit daar wel een flink prijskaartje aan. Bij toeval, na een bezoek aan oud-Nice, vonden wij dit meer dan honderd jaar oude restaurant, Café de Turin, waar je alleen fruits de mer kunt bestellen en zelfs, enigszins, betaalbaar. Inmiddels hebben we het ervoor over om even een uurtje te rijden… 
Geen poespas hier in het restaurant, simpel ingericht zowel binnen als buiten want het eten is hier koning. Aan de lopende band zie je een paar medewerkers oesters openen. Op tafel een papieren placemat met daarop het menu en bij je bestelling krijg je als garnituur twee bruine boterhammen met ‘n botertje… Maar dan arriveren je gekozen fruits de mer en met een goede witte wijn erbij waan je je letterlijk als God in Frankrijk.


Café de Turin
Place Garibaldi 5 
Nice
Tel. +33(0)493622952


Antibes

Musée Picasso
Als ik in het seizoen zes maanden in het zuiden van Frankrijk vertoef probeer ik altijd zoveel mogelijk exposities en tentoonstellingen mee te pikken. Dat is over het algemeen niet zo moeilijk want er zijn er legio in de zomermaanden en zo heb ik inmiddels al heel wat prachtige dingen gezien in alle grote bekende musea in Nice, Cannes en Aix en Provence. Daarnaast zijn er heel veel kleine musea verspreid over de kust, en een van mijn favorieten hiervan is toch wel het Musée Picasso in Antibes. 


Zoals de naam al zegt is dit een museum gewijd aan de kunstenaar Pablo Picasso, maar het museum heeft ook regelmatig wisselende exposities. Het museum is gevestigd in het Château Grimaldi in Antibes wat op zich al een prachtige locatie is om te bezoeken. Picasso woonde hier zelf in 1946 zes maanden en toen hij het Chateau verliet liet hij 23 schilderijen en 44 Tekeningen voor het dorp Antibes achter waarvan een deel nu nog in het museum te zien is en later aangevuld werd met aardewerk van Picasso uit de tijd dat hij in Valauris woonde. Het museum heeft ook een mooie eigen collectie (voornamelijk impressionisten) en een aantal prachtige werken van Nicolas de Staël die ook hier op het Chateau verbleef van 1954 tot 1955.


Musee Picasso
Château Grimaldi
Place Mariejol
Antibes


Saint-Tropez

Restaurant La Pesquire
Af en toe, in het zomerseizoen, kunnen we de verleiding niet weerstaan en bezoeken we Saint-Tropez en duiken we gewoon de drukte in… Mega jachten bekijken, even shoppen, ja er zijn ook betaalbare winkels, en in dit dure dorp natuurlijk ergens neerstrijken voor een lekkere lunch. Favoriet bij ons is het gezellig familierestaurant La Pesquiere, mooi gelegen in het centrum met uitzicht op een van de prachtige baaitjes en ook nog eens betaalbaar. Er zijn natuurlijk mooiere, luxere en meer trendy restaurants in Saint-Tropez maar voor ons is dit gezellige terras met heerlijke Zuid-Franse gerechten, precies wat we zoeken. Aanrader: probeer eens de moules marinière façon poulette! In het zomerseizoen wel even reserveren.


Restaurant La Pesquieres et Le Mazagran
1 Rue des Remparts, Saint-Tropez
Tel. +33(0)494970592


Cannes

Restaurant Le Pastis
Bij mijn verblijf in het achterland van de Côte d’Azur komt er altijd een moment, na veel bezoekjes aan markten, supermarkten en brocantes, dat ik behoefte heb om een stad te bezoeken en een beetje te shoppen… Cannes is voor ons dan de dichtstbijzijnde city met strand, een fijne boulevard, veel winkels en leuke restaurants. Bij toeval ontdekten wij in de winter het restaurant Le Pastis, maar in de zomer net zo leuk, met klein terras. Typisch Franse sfeer, bruisend en zeer geliefd bij de locals. Een fijne, eenvoudige, Franse keuken met alle bekende gerechten, een klein beetje Italiaanse invloeden, maar soms ook verrassende nieuwe gerechten. Mijn favoriete voorgerecht is altijd de carpaccio van artisjokken! Maar vergeet ook niet naar het menu du jour te vragen, zeer betaalbaar.


Restaurant Le Pastis
Rue du Commandant André 28
Cannes
Tel. +33(0)492989540


Sainte-Maxime

Plage La Voile
Hier komen we ‘n paar keer in het zomerseizoen om even bij te tanken van de drukte, voor ons echt een verwenadresje! Mooie strandtent aan de kustweg tussen Sainte-Maxime en Les Issambres. Beetje luieren op de ligbedjes op het strand, ‘n verfrissende duik in de blauwe Méditerranée en met als hoogtepunt heerlijk lunchen, onder de zeilen, in het fantastische restaurant. Geweldig personeel, niet goedkoop en in het seizoen altijd reserveren! 


La Voile Plage
Avenue Général Touzet du Vigier 
La Nartelle 
Sainte-Maxime
Tel. +33(0)494491912

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners