Natuurwijnen uit de Vaucluse met een Vlaamse touch

Een bezoek aan La Gontarde – Visan is telkens weer een belevenis. Bij dit domaine laten de Vlaamse gastheer en gastvrouw, Geert Claeys en Mieke Willaert, je uitvoering degusteren. Alle wijnen worden geproefd en uitvoerig becommentarieerd. Hier ben je niet binnen 1 uurtje weg. In november 2009 verlieten Geert en Mieke Vlaanderen om zich te vestigen in Visan (Enclave des Papes, Vaucluse). Op de terugreis van de Côte d’Azur van datzelfde jaar kwamen zij, bij een tussenstop in Gigondas, toevallig te weten dat er in de streek een wijndomein te koop was. Een bezoek volgde uit nieuwsgierigheid en meteen was het raak. Een coup de foudre. Luc Dewitte ging langs op het wijndomein.


Eigen wijn

Domaine La Gontarde is een prachtig domein met een lange geschiedenis die teruggaat tot 1500. Ooit was het 150 hectare groot. In 1920 werd het omwille van een erfenis in 3 stukken opgedeeld. Het domein is nu 50 hectare groot waarvan 17 hectare wijngaarden. Het domein bevat ook 3 ha truffelbos, 350 olijfbomen en een lavendelveld. De Provence op en top.

In den beginne stond het koppel voor een enorme opdracht. Zij wilden hun eigen wijn maken en niet leveren aan een coöperatieve. Bovendien was de oude mas waar vroeger zowel boer als dienstpersoneel waren gehuisvest, met een oppervlakte van 850 m2, grotendeels bouwvallig en niet voor bewoning geschikt. Met hard werken kwam het prachtige domein weer tot leven. Bovendien besloot het koppel om voluit te gaan voor natuurwijnen.


Natuurwijn

Tussen de laagst gelegen en de hoogst gelegen wijngaard is bijna 300 meter hoogteverschil. De wijnstokken zijn tussen de 40 tot 65 jaar oud en liggen verdeeld over 14 verschillende terroirs als een halve maan rond het domein. Iedere wijngaard wordt apart gevinifieerd. De oude wijnstokken hebben een laag rendement, de druiven worden manueel geplukt en op de sorteertafel volgt een laatste triage. Enkel de topdruifjes zijn goed genoeg.

Sommige natuurwijnen hebben een nogal fletse smaak, vaak weinig diepgang en soms een niet aangename geur. Dit wilden Geert en Mieke ten alle prijze vermijden! Natuurlijke wijnen maken van topkwaliteit, voor minder wilde het koppel niet gaan. Het resultaat is verbluffend. Een 12-tal cuvées die kunnen wedijveren met de beste uit de streek.


Meer dan bio

Geert is onder invloed van zijn mentor, wijnhandelaar Roland Verbraecken, gaan studeren voor sommelier aan het wijninstituut van Montpellier. La Gontarde legde de lat meteen zeer hoog. Heel snel volgden de eerste medailles bij verschillende wedstrijden waaronder de Concours d’Orange.

Natuurwijnen zijn veel biologischer dan de gelijkgenaamde biowijnen. Geert legt het verschil uit: ‘bij de zogenaamde biowijnen wordt enkel de teelt van de druiven gecontroleerd op het gebruik van pesticiden en herbiciden. Alle gebruik van additieven en chemische middelen zijn bij de wijnproductie toegelaten en zelfs niet gecontroleerd. Bij natuurlijke wijnen is zowel de druiventeelt als het wijn maken zelf biologisch en beide facetten worden streng gecontroleerd. Alle smaak, kleur en geur komt uit het sap en de schil. Domaine la Gontarde is dan ook fier op het certificaat van Nature & Progrès.


Zelf proeven?

De manier om al dit lekkers te proeven? Iedere dinsdag in juli en augustus organiseert La Gontarde hun ondertussen door vele wijnliefhebbers gekende “Ballade et Repas dans les Vignes”. Deze gastronomische 5-gangen lunch met degustatie op het wijndomein zijn inmiddels legendarisch. Je wordt er als koningen ontvangen, Mieke is de warme gastvrouw en Geert is naast wijnmaker ook een ervaren hobbykok en tovert heerlijke gerechten op het bord die de wijnen uitstekend tot hun recht laten komen. Bovendien is het uitzicht, bovenop de heuvel waar de mas is gelegen, buitengewoon: 360° zicht over de omliggende wijnvelden en valleien. Het is hier heerlijk toeven in de schaduw onder de bomen. En dat allemaal in gezelschap van de charmante gastheer- en vrouw die er alles aan doen om de bezoekers een volle namiddag te laten genieten als “god in Frankrijk”.


Adres

Domaine la Gontarde
Visan
Afspraak via +33 670 86 95 04 of lagontarde@gmail.com
lagontarde.com


Auteur

Dit artikel is geschreven door Luc Dewitte.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners