Klaar voor het nieuwe seizoen

Het vele thuiszitten afgelopen jaar resulteerde voor velen in een grote schoonmaak in huis. Daarnaast zijn we massaal naar de stort gereden en hebben we bovengemiddeld vaak de tuincentra en bouwmarkten bezocht. Maar hoe doe je dat voor je Franse vakantiehuis? Interieurstylist Nikkie van Leeuwen geeft je tips voor zo’n zelfde lenteschoonmaak, maar dan in Zuid-Franse stijl.


Nettoyer & Décorer

‘Eindelijk de kledingkasten weer uitgemest, de garage opgeruimd en de servieskast weer tiptop in orde. De bordjes met scheuren en missende hoekjes weggedaan en toch maar besloten om nieuwe glazen te kopen, want door de oude kon je eigenlijk niet echt meer heen kijken. Deze periode van het jaar, ik ben er dol op. Ik geniet altijd van een flinke schoonmaaksessie, een clean up, en vind het leuk werk. Het is het perfecte moment om het huis aandacht te geven en kleine aanpassingen in het interieur te maken die een grote impact hebben. Hierdoor komt er niet alleen rust in mijn hoofd, maar vindt het huis ook weer zijn balans terug. In iedere kamer en in elk hoekje is dat voelbaar, heerlijk!


Clean up & re-decorate

Nu is een échte clean up & re-decorate, zoals ik dat noem, niet in één weekend gedaan. Sterker nog, ik geef mezelf altijd ruim een maand de tijd om dit tussen mijn andere werkzaamheden door te doen. Mijn tip: maak per kamer een lijst van de veranderingen die je gaat doorvoeren en deel die ook met het gezin. Zo hang ik de lijst altijd op in de keuken, want geloof me, het is echt fijn als je dit met je gezin communiceert. Er komt namelijk een moment dat iemand over mogelijke kwasten struikelt, plots zijn favoriete (kapotte) koffiebeker in de pedaalemmer aantreft of zelfs op zijn of haar vrije zaterdag mee moet naar de stort… Het beste moment voor deze grondige clean up & re-decorate valt bij mij eigenlijk altijd samen met de bekende lentekriebels, mijn handen jeuken dan om aan een grondige schoonmaak en restyling te beginnen.


Op z’n kop

Voor klanten hier in Zuid-Frankrijk doe ik aan het begin van het voorjaar of in het najaar hetzelfde. Het hele huis gaat letterlijk op z’n kop. Alles eruit en daarna alles er weer in. De inventarislijsten worden weer opmaakt, waarbij ik extra streng controleer op servies, glaswerk, pannen, boeken, spelletjes, verlichting, linnen … noem maar op! Alles wordt door mij gecontroleerd, aangevuld en waar nodig vernieuwd. Gordijnen worden gewassen en ook de muren worden niet vergeten. Soms gaat het om een nieuwe laag verf, soms om een stijlvolle nieuwe kleur. Zo werk ik dit jaar veel met de kleuren Shaded White, Drop Cloth, De Nimes en Green Blue van FARROW & BALL. Een prachtig merk waar ik graag mee werk. In Cannes kun je voor deze mooie kleuren terecht bij de gelijknamige winkel PEINTURES FARROW & BALL en in Saint-Tropez en Sainte- Maxime bij TOLLENS. Eventueel kun je deze kleuren ook krijgen bij ZOLPAN of TOLLENS in Draguignan.


En in Nederland dan?

In Nederland zijn er tal van adressen waar je Farrow & Ball kunt kopen, maar zelf bezoek ik graag KLEURENWAAIER.NL in ’s-Hertogenbosch en HOME MADE BY REE in Heemstede. In 2021 gaan we net als vorig jaar veel natuurlijke elementen terugzien in het interieur. Een oppervlak van licht eikenhout bijvoorbeeld, met een grijze of witte beits. Ook natuurlijke grijze rieten meubelen, beelden, vazen, keramiek en andere al dan niet verweerde stenen elementen zullen het dit jaar goed doen. Weelderige planten blijven belangrijk ter decoratie. In plaats van veel kleine plantjes zie je in 2021 grotere gebaren: zo worden er zelfs bomen in huizen geplant. Hier in Zuid-Frankrijk zie je dat al veel en ook maakt men al gebruik van levensechte kunstplanten en -bomen, wat qua onderhoud natuurlijk een voordeel heeft. Al met al ben ik ruimschoots geïnspireerd voor flink wat veranderingen in huis. En jij, ben jij al klaar voor jouw clean up & redecorate?’


Nikkie van Leeuwen runt vanuit Zuid-Frankrijk Maison Bien Bleu waarmee ze high-end conciërge- en stylingdiensten aanbiedt aan huiseigenaren in de Provence.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners