Orpierre, een Oranje klimmersparadijs

Orpierre was ooit een vestingstadje met drie stevige toegangspoorten. Gelegen in de vallei van Buëch ten zuiden van de Hautes – Alpes, schurend tegen de Drôme. Een prachtig dorpje in middeleeuwse sferen dat in een grijs verleden behoorde tot de eigendommen van de koninklijke Oranje-familie.


Een rijke historie

In 1530 erfde René van Nassau enkele belangrijke heerlijkheden van zijn oom Philibert van Chalon. Ook de stad Orange en de baronie Orpierre behoorden hiertoe. Tot 1702 waren deze plaatsen koninklijk bezit. Het leidde tot regelmatige bezoeken van de koninklijke familie vanuit Orange aan Orpierre. Een belangrijke route was ontstaan die werd gebruikt door vele pelgrims, kooplui en bankiers. De Route des Princes d’Orange (107 km lang) is ook nu nog steeds een mooie route langs kleine dorpjes (o.a. Buis les Baronnies!), geurige lavendelvelden en olijfbomen.Mekka voor bergklimmers

Tegenwoordig is Orpierre nog niet overspoeld door massaal toerisme. Het is op 700 meter boven de zeespiegel gelegen en een mekka voor bergklimmers. Orpierre is bekend om zijn gevarieerde kliffen, dicht bij het dorp. Onder begeleiding van deskundige gidsen kunt u daar de hellingen en bergen beklimmen. Een uitdaging die door velen wordt aangegaan. En dan na afloop natuurlijk een hapje en een drankje nuttigen bij het gezellige dorpsplein. Genieten van je eigen overwinning!
Filmfestival

Overigens is er in Orpierre veel meer te beleven. Natuurlijk is er een vide-grenier en het jaarlijkse dorpsfeest, maar echt bijzonder is het jaarlijkse filmfestival. Nee, geen festival zoals in Cannes, maar kleinschalig en op bijzondere, historische plekken in het dorp. Vrijwilligers zorgen drie dagen lang voor een bijzonder programma met Franse films.
Ideale uitvalsbasis

Voor ons is Orpierre een prachtige uitvalsbasis om tripjes in de omgeving te maken. In het dorp zijn vele gites die voor een redelijke prijs zijn te huren. Bijzonder is ook dat er in de Grand Rue een eetzaal is voor bezoekers van deze gites. Vooraf wel even reserveren en ’s avonds gewoon aanschuiven en genieten van de lokale lekkernijen.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners