Pareltjes in het achterland van Nice – deel 1

Bij een tripje naar Zuid-Frankrijk denk je al snel aan steden als Nice, Grasse en Cannes. Toch proef je de echte Provençaalse sfeer juist in de authentieke dorpjes in het achterland. Wandelend over de kasseien deel je de straat met lokale bewoners met hier en daar een verdwaalde toerist. We nemen je mee langs bijzondere parels in het arrière-pays die je inspiratie geven voor een onvergetelijk dagje uit.


Coaraze

Kom tot rust in de de Blauwe Kapel
Even de drukte van Nice en de Côte d’Azur ontvluchten? Rijd een half uurtje de bergen in naar le Village du Soleil, het zonovergoten dorpje Coaraze. Slenterend door een labyrint van smalle straatjes en gewelfde doorgangen vang je af en toe een glimp op van het prachtige panorama over de Paillon-vallei. Wat opvalt zijn de vele huizen met prachtige zonnewijzers. In 1961 werden zes kunstenaars uitgenodigd door de burgemeester om een zonnewijzer te ontwerpen gemaakt van keramiek. Je vindt ze op het stadhuis en het pleintje bij de kerk. Nog meer artistieks gebeurde in de jaren zestig: de Spaanse schilder Angel Ponce de Léon versierde de muren van een oud oratorium net buiten het dorp met eigentijdse fresco’s. Een geweldige kleurexplosie in ontelbaar veel blauwtinten beeldt het leven van Christus uit, van zijn geboorte tot zijn verrijzenis. Het mag dan ook geen wonder heten dat men al gauw de bijnaam Chapelle Bleue gaf aan deze rustgevende en bijzondere Provençaalse kapel.


Lucéram

Honderden unieke kerststalletjes
Op zo’n 45 autokilometers van Coaraze kom je in misschien wel een van de leukste dorpjes in het achterland van Nice: Lucéram. In vroegere tijden was dit middeleeuwse dorpje een geliefde tussenstop op de zoutroute naar Piemonte waar ze maar al te graag het in de Provence geproduceerde zout wilden bemachtigen. Een bloeiperiode die nog steeds is terug te vinden in de fresco’s in de diverse kapelletjes, het sublieme altaarstuk en de barokke schatten die de Sainte-Marguerite kerk sieren. Wanneer je Lucéram bezoekt, loop dan zeker even binnen bij Musée de la Crèche. In een authentiek decor worden de meest kostbare en fraaie kerststalletjes tentoongesteld. Bewonder de vele unieke stalletjes: gemaakt van de mooiste stoffen of juist geheel gefabriceerd van luciferhoutjes. Je vindt er zelfs bewegende kerststallen en een zeer speciale collectie uit Napels. De muur van cougourdons is misschien wel het meest bijzonder: deze flespompoenen verbergen minuscule taferelen met prachtige decors en de kleinste beeldjes. Maar er is meer! Tijdens de kerstperiode in december en januari opent het Circuit des Crèches waar jaarlijks duizenden bezoekers wandelend door het dorp de meer dan 450 kleine meesterwerkjes kunnen bewonderen.


Auribeau-sur-Siagne

De verkoelende rivier de Siagne
Trek je verder richting Grasse dan vind je tussen de riviertjes de Frayère et de Siagne het dorpje Auribeau-sur-Siagne. Dit in de 12e eeuw gestichte dorp werd aan het eind van de Middeleeuwen verwoest en verlaten door de gevolgen van de pest en verschillende oorlogen. Langs de kronkelende straatjes en pleintjes onthult dit village perché haar rijke maar roerige historische verleden. Parkeer de auto net voor de ingang van de oude dorpskern langs de Route du Village. Je wandeling start hier al met een eindeloos uitzicht over de beboste heuvels van de Siagne, de stad Grasse en de Pic de Courmettes. Via een doorgang in de hoge vestingmuren loop je over de kasseienstraatjes en geven de vele trappetjes en prachtige oude deuren Auribeau een uitzonderlijk karakter. Volg de GR-bordjes naar beneden en daal af naar de rivier de Siagne. Trek je schoenen uit en geef je voeten een heerlijk koud voetenbad in het heldere water. De overhangende bomen en de oplichtende zonnestralen geven de rivier een betoverende uitstraling. Zeker ook een leuke – en niet te moeilijke – wandeling om samen met kids te doen.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Bédoin, de Vendée du Midi

‘Na de Franse Revolutie in 1789 bleef Bédoin een centrum van conservatief verzet en kreeg het de bijnaam ‘Vendée du Midi’, verwijzend naar de erg bloederige opstanden in de West-Franse

Verder lezen
Ontdek

Onze partners