Pass sanitaire verplicht in horeca vanaf 1 augustus

Vanaf morgen moet je in Frankrijk op verschillende plekken een pass sanitaire laten zien om toegang te krijgen. En vanaf 1 augustus moet je ook in de horeca een pass sanitaire kunnen laten zien. Maar hoe gaat dat precies in z’n werk? Côte & Provence legt het uit.


Pass sanitaire

Vanaf morgen, woensdag 21 juli, is de Franse pass sanitaire een vereiste om toegang te krijgen tot een flink aantal type locaties. Vanaf 21 juli wordt de pass sanitaire uitgebreid tot vrijetijds- en culturele gelegenheden met meer dan 50 personen zoals: concertzalen, theaters,
festivals, sportzalen, cinema, musea en pretparken. Personen ouder dan 12 jaar moeten deze pas tonen. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen? Het volgende: een bewijs van volledige vaccinatie (2 doses + 1 week), een negatieve test minder dan 48 uur oud of een certificaat van herstel met een positieve test die meer dan 15 dagen oud en minder dan 6 maanden oud is.


Vanaf 1 augustus

Vanaf begin augustus, hoogst waarschijnlijk 1 augustus, zal de gezondheidspas verplicht zijn. Deze verplichting geldt voor de toegang tot cafés, restaurants, grote winkelcentra, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, maar ook regionale bussen, treinen (TGV, Intercités) en vliegtuigen. Voor jongeren van 12 tot 17 jaar zal het gezondheidspasje vanaf 30 augustus ook gelden op bovenstaande plekken. Dit is vanwege de vakantieperiode nu verlaat naar eind augustus.


Maar ik heb geen Franse pass sanitaire?

Hoewel het nergens heel duidelijk wordt gezegd, verstaat de Franse overheid onder ‘pass sanitaire’ in de basis een van de volgende drie dingen: je moet ofwel volledig gevaccineerd zijn, ofwel een negatieve testuitslag hebben, ofwel kunnen bewijzen dat je hersteld bent van corona. In dat laatste geval moet je een positieve testuitslag laten zien die niet ouder is dan 6 maanden, maar niet jonger dan 15 dagen. Ook moet je een bewijs van herstel leveren. 


Europese QR-code

Net als in Nederland krijgen volledig gevaccineerden in Frankrijk een Europese QR-code die ze in hun corona-app zetten, die heet hier TousAntiCovid. Met je Europese QR-code op zak of in de Nederlandse app zit je dus goed. Overigens kun je ook gewoon je gele vaccinatieboekje bij je dragen, al zal je dan wellicht hier en daar iets meer moeten toelichten.


Nog niet (volledig) gevaccineerd?

Wie nog niet volledig gevaccineerd is, kan zich in Frankrijk laten testen, maar dat kost wel geld. Voorheen was het gratis, ook voor mensen uit het buitenland. Dit is nu echter teruggedraaid om het vaccineren te bemoedigen. Een PCR-test kost hier gemiddeld €49,- en een antigeentest kost €29,-. De meeste pharmacies voeren antigeentesten uit (herken ze aan de partytenten voor de apotheek) en in laboratoires kun je een PCR-test laten doen. Vraag wel altijd even wanneer het ‘covid-uurtje’ is, want dat is vaak ofwel ‘s ochtends of ‘s middags. Belangrijk als je test(resultaat) niet ouder mag zijn dan een X aantal uur.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners