Renie kookt: Provençaals stoofvlees van Régis

Onze culinaire correspondent Renie deelt elke twee weken een typisch Frans recept. Op haar website www.reniesfransekeuken.nl deelt ze familierecepten en vertelt ze je meer over lokale culinaire tradities. Deze week is het een recept voor Provençaals stoofvlees en daar zit wel een heel persoonlijk verhaal aan vast.


Régis

Een van mijn meest dierbare ontmoetingen hier in Frankrijk is ongetwijfeld die met Régis geweest. Wij kwamen in 2007, als jong gezinnetje met een derde kindje op komst, naast Régis en Hélène en hun twee, reeds uitgevlogen, kinderen te wonen. Sommige ontmoetingen kun je niet uitleggen, vanaf de eerste minuut was er een klik met Régis  vooral omdat we één passie deelden : koken ! We kwamen vanaf dag één regelmatig bij elkaar binnenlopen om te kijken wat de ander nu weer voor een gerecht aan het maken was.

franse keuken stoofschotel


Provençaalse daube


Het recept van de Provençaalse Daube, een Zuid-Franse stoofvleesschotel, had ik al van Mamie Elise, de oma van mijn man geleerd. Een daube is een heerlijke winterschotel geserveerd met rijst, puree of pasta. Wanneer je voor de officiële versie gaat, laat je het rundvlees 1 nacht in rode wijn en Provençaalse kruiden marineren. Mamie Elise, geboren in 1919, had de naweeën van de Eerste Wereldoorlog meegemaakt en de Tweede Wereldoorlog stond haar nog op het netvlies gegraveerd. Stoofvlees werd dus gemarineerd in de goedkoopst mogelijke tafelwijn, want de dure wijnen werden natuurlijk bewaard voor belangrijke gelegenheden.


Plastic fles wijn

Régis daarentegen was geboren in 1948, de na-oorlogse generatie en dat was in dit geval in de wijnkeuze goed te merken. De dag dat Régis mijn keuken binnen kwam lopen en de goedkope plastic fles wijn naast de pan met het pruttelende stoofvlees zag staan, kwam er een héél afkeurend ‘Mais Renie…non..’ (Renie, nee !) uit zijn mond. Ik keek hem verwonderd aan en al hoofdschuddend pakte hij de goedkope fles wijn : ‘Dit is geen wijn, dit noem ik azijn..Kan niet, mag niet, pure belediging voor de koe in deze pan…’ Ik heb het werkelijk uitgeschaterd om die afkeurende blik mèt pretoogjes… Maar hij is meteen thuis een andere fles gaan halen, en ik geef toe


Hij kijkt over mijn schouder mee

Régis is helaas inmiddels overleden aan de afschuwelijke ziekte ALS. Ik mis hem enorm en kan nog steeds enorm boos worden over zijn overlijden en de manier waarop. Maar elke keer wanneer ik deze Provençaalse Daube maak moet ik met een grote glimlach aan hem denken. Hij zal regelmatig afkeurend over mijn schouder meekijken, want ik kan het nog steeds niet over mijn hart verkrijgen om er een dure fles wijn bij te gieten, dat had Mamie Elise er maar al te goed ingestampt en daar ging je echt niet tegen in!


Het recept

Het recept van deze daube Provençale vind je op Renie’s website: Renie’s Franse Keuken.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners