In het hart van de Provence vind je het zonnige Aix-en-Provence. Liefkozend noemen de Fransen hun stad kortweg Aix, ville d’eau et ville d’art. Deze charmante stad met haar eeuwenoude platanen was ooit ook de thuisbasis van de bekende kunstenaar Paul Cézanne. Cézanne was dol op het Zuid-Franse licht. Het verbaast dan ook niet dat Aix-en-Provence een ware cultuurstad is die bol staat van interessante geschiedenis. Je ziet hier niet alleen overal prachtige kunst, maar ook honderden fonteinen sieren deze tweeduizend jaar oude stad. Waan je in een oude ansichtkaart als je de beroemde Cours Mirabeau bewandelt, vernoemd naar de revolutionaire Comte de Mirabeau. Aix is als een doek vol antieke geuren en kleuren dat op vele manieren te bewonderen is.
Shoppen in een nieuwe wijk
Sextius Mirabeau
Via de Cours Mirabeau, de brede laan met prachtige bomen en gezellige terrasjes, loop je langs de imposante Fontaine de la Rotonde de nieuwe wijk Sextius Mirabeau in. In 2007 is het historische centrum uitgebreid en is Les Allées – met meer dan vijftig winkels en boetiekjes! – het nieuwe hart van de stad geworden. Je kunt hier naar hartenlust shoppen, maar ook voor cultureel vertier zit je hier goed. Het Grand Théâtre de Provence, ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Vittorio Gregotti, staat symbool voor de beroemdste berg van Aix-en-Provence: de Sainte-Victoire. Die verwijzing zie je terug in de verschillende kleuren steen die gebruikt zijn voor de buitenkant van het gebouw. Ook evenementenhal Le Pavillon Noir is onderdeel van deze moderne architectuur-eenheid waar je onder andere het Ballet Preljocaj, de bibliotheek Méjanes, het conservatorium Darius Milhaud en het nieuwe VVV-kantoor van de stad kunt vinden.
Door het oog van Paul Cézanne
Stadswandeling
Paul Cézanne en Aix-en-Provence zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De postimpressionistische kunstenaar haalde voor zijn meesterwerken veel inspiratie uit zijn geboortestad en de pittoreske omringende Provençaalse dorpen. De stadswandeling ‘Sur les pas de Cézanne’ laat je de visie en het werk van de vader van de moderne schilderkunst beleven via kleine straatjes met bijzondere adressen. De deur van Cézanne’s atelier staat open voor een intieme ontmoeting met deze grootmeester. Neem ook een kijkje in het geboortehuis van de schilder zoals de cafés waar hij vrienden en medekunstenaars ontmoette en zijn laatste rustplaats op het kerkhof van Saint-Pierre. Het architectonische erfgoed van Aix-en-Provence, de sfeervolle straten en de bijzondere monumenten vormen het decor van deze indrukwekkende wandelroute gemarkeerd met iconische stolperstenen met een grote ‘C’. Zo stap je letterlijk in de voetsporen van een groot kunstenaar.
cezanne-en-provence.com
Onder hypnose door optische kunst
Fondation Vasarely
Liefhebbers van zogenaamde Op Art, optische kunst, worden nog voordat ze hier een voet binnen hebben gezet al getrakteerd op een uniek architectonisch kunstwerk: namelijk het gebouw waarin Fondation Vasarely is gehuisvest. Het doet een beetje denken aan een hypnotiserend behangpatroon uit de jaren zeventig. De kunstenaar houdt ons voor de gek door beelden te creëren die lijken te bewegen. De in Hongarije geboren Victor Vasarely bouwde samen met architecten John Sonnier en Dominique Ronsseray zijn Fondation Vasarely in Aix. Wil je de 42 enorme monumentale kunstwerken op een ludieke en interactieve manier bewonderen? Dat kan! Je kunt hier de geheimen van zijn werken ontrafelen in de vorm van spelletjes: het beantwoorden van vragen en het terugvinden van puzzelstukjes van kunstwerken.
Op pad met de zijspan
La Belle Échappée
Hoewel de Sainte-Victoire zeer in trek is bij wandelaars en mountainbikers is er een geheel nieuwe manier om de uitgestrektheid van dit natuurschoon te bewonderen… in een zijspan! Trakteer jezelf en je gezelschap op een vintage roadtrip en doorkruis de kleine weggetjes met de zijspan. Op een hoogte van 946 meter wacht vervolgens het indrukwekkende ‘Croix de Provence’ op je dat statig boven haar bezoekers uittorent. Goed nieuws: je hebt geen motorrijbewijs nodig. Je wordt namelijk als een koning – of koningin – langs de mooiste plekjes net buiten Aix-en-Provence geleid in een prachtig retro zijspan. Zo kun je ultiem genieten van de omgeving die een en al sereniteit uitstraalt.
labelleechappee.fr
Het geheim van de calisson
Confiserie du Roy René
Je hebt ze vast wel eens in de etalage zien liggen: deze typisch Franse lekkernijen met een basis van amandel- en fruitpasta en een glazuurlaagje, die al vanaf de 15e eeuw in de Provence worden gemaakt. Het verhaal vertelt dat de hofbanketbakker van koning René van Anjou de amandelkoekjes had ontworpen voor zijn huwelijk met Jeanne de Laval. De nieuwbakken nauwelijks lachende koningin vroeg na het proeven van dit bijzondere koekje glimlachend naar de naam. In het Provençaalse dialect werd haar verteld dat ze de naam di calin soun droegen, Provençaals voor omhelzingen. Confiserie du Roy René maakt al sinds jaar en dag traditionele calissons. Te midden van een boomgaard vol amandelbomen vind je de uit natuursteen opgetrokken fabriek. Ontdek het geheim van de calisson in het museum en kom alles te weten over het productieproces van deze douceurs en de geschiedenis van de banketbakkerij. Sla hier zeker de boetiek niet over!
calisson.com
Overnachten in moderne Provençaalse stijl
Hotel Aquabella
Aan de rand van de oude vestingstad loop je zo hotel Aquabella binnen met haar weelderige tuin. Een perfecte combinatie van modern met een vleugje Provençaals. Met haar 110 smaakvol ingerichte kamers is dit een uitstekende uitvalsbasis om de binnenstad te verkennen. Voor je op pad gaat, kun je een snelle duik nemen in het azuurblauwe zwembad met de oude stadstoren en aangrenzende muur als sfeervol decor. Aquabella haalt alles uit de kast om haar gasten tot in de puntjes te verzorgen: na een dagje struinen door de kleine steegjes van Aix-en-Provence kun je je voeten heerlijk verwennen in de spa van het hotel. Laat de weldadige geuren van de Finse sauna, de hammam en de sensory spa je volledig tot rust brengen. Leuk extraatje: alle spafaciliteiten en gebruik van badjassen zijn in de prijs inbegrepen.
Abstracte kunst in Hôtel de Caumont
Expositie Zao Wou-Ki
Hoewel de deuren nu nog even gesloten zijn, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de volgende expositie in Hôtel de Caumont gelegen aan de Rue Joseph Cabassol 3. Tot 2011 was dit magnifieke 18e eeuwse optrekje in gebruik als conservatorium. Gelukkig werd het een paar jaar geleden opnieuw geopend als kunstcentrum zodat ook het grote publiek kan genieten van het weelderige decor én de vele tentoonstellingen die een artistieke toevoeging zijn aan het vorstelijke gebouw. Van mei tot oktober dit jaar zal het werk van de Chinese, vroeger in Frankrijk werkende, artiest Zao Wou-Ki (1920-2013) te bewonderen zijn. Wou-Ki staat bekend als een van de belangrijkste Chinese kunstenaars van de 20e eeuw en vertrok in 1948 naar Parijs. Hij raakte bevriend met meesters als Joan Miró en Alberto Giacometti wiens invloeden terug te vinden zijn in zijn abstracte werken.