Quoi de neuf à Nice?

Of je nu liever wandelt over de levendige Boulevard des Anglais of direct op culturele ontdekkingsreis gaat langs historische gebouwen: het kan allemaal in de elegante badplaats Nice. In deze stad zijn prachtige historische invloeden en overblijfselen te vinden. Aan de kleurrijke steegjes in Le Vieux Nice en de straatnamen is de Italiaanse invloed van 150 jaar terug nog goed te zien. En bij La Colline du Chateau, vind je helaas geen kasteel meer, maar wel nog mooie oude ruïnes en een magnifieke waterval. Maar in Nice vind je ook genoeg nieuwe bezienswaardigheden en plekjes die een bezoekje meer dan waard zijn. Wij hebben er een aantal voor jullie op een rijtje gezet.
Van treinstation naar foodhall – La gare du sud

Waar je er vroeger nog op de trein kon stappen, is het oude treinstation van de wijk la Libéra- tion omgetoverd tot een overdekte markthal. Hier ga je op culinaire wereldreis met heer- lijke geuren en smaken uit elke windhoek. La Gare du Sud was tot 1991 in gebruik om per trein naar het achterland van Nice te toe- ren. Na jaren van leegstand kun je sinds 2019 weer voet zetten op de perrons om de lekkerste gerechten uit de Provence en ver daarbuiten te proeven. De semi-transparante voorgevel van de opgeknapte stationshal met haar typi- sche belle époque-architectuur is bestempeld als rijksmonument en zorgt binnen voor een prachtig lichtspel. Zin in verse Japanse sushi? Een traditionele Italiaanse pizza? Typische Provençaalse pan bagnats of toch liever zo’n smaakvolle Indiase curry? Van exotisch tot mediterraans: je eet gewoon waar je trek in hebt! Naast de zo’n dertig eetzaakjes kun je in de 1500m2 grote foodhall leuke hebbedingen vinden in de brocantewinkeltjes, wisselende exposities bekijken of een heerlijk glaasje rosé drinken op het zonnige terras. http://lagaredusud.com/Sportprestaties in de kijker – Musée national du sport

Geen betere plek om het nationaal sport- museum van Frankrijk te vestigen dan in het Allianz Riviera stadion, thuisbasis van voetbalclub OGC Nice. In 2014 heeft het museum met een van de grootste sportcollec- ties in Europa, haar Parijse koffers gepakt en is neergestreken in het zuiden van het land. Hier word je ondergedompeld in vijfhonderd jaar sportgeschiedenis vol emotie, inspanning en overwinning. Een interactief dagje uit waar je belangrijke sportevenementen uit de geschie- denis herbeleeft, zelf op een racefiets springt én in een simulator een Formule 1-wagen bestuurt tijdens de Grand Prix van Monaco. De immense collectie bevat ook een grote verzameling Olympische fakkels en medailles van over de hele wereld. Voetbalfan? Plak er een bezoekje aan de voetbaltempel aan vast of geniet na in Café des Aiglons bij de uitgang van het museum. Ook leuk: kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen. https://www.museedusport.fr/Een botanische wereldreis – La promenade du paillon

Als je vanaf Place Masséna linksaf slaat, kom je in een wirwar van prachtige straatjes vol gekleurde huizen en historische gebouwen; het oude centrum. In het midden vind je een groene oase van rust: la Promenade du Paillon, de groene gordel van Nice. Van het Nationaal Theater tot aan de zee ligt het prachtige stads- park dat ongeveer een kilometer lang is. In La Coulée Verte, zoals de Niçois hun geliefde park liever noemen, maak je een botanische reis langs alle continenten, maar dan zonder jetlag. Met de belofte van landschapsarchitect Michel Péna dat je er in elk seizoen bloeiende bomen en planten vindt. Ga op zoek naar zeldzame planten, mediterrane olijf bomen en wijnstokken, gigantische bamboe uit Azië en heerlijk geurende eucalyptus uit Australië. Onderweg kom je ook le miroir d’eau tegen, een waterspiegel van 3000 vierkante meter met 128 waterstralen voor prachtige water- en lichtspektakels. Op pad met kinderen? In de levensgrote walvis, dolfijnen, inktvis en schild- pad beleven ze urenlang speelplezier.

Wil je nog meer tips te weten komen voor nieuwe leuke plekken in Nice? Deze kun je vinden in de zomereditie van 2021 van Côte & Provence.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners