Marseille is de oudste stad van Frankrijk én de geboortegrond van de iconische bouillabaisse. Proef dit bijzondere visgerecht op een van de vele culinaire pleintjes of strijk neer voor een glaasje wereldberoemde pastis. Het bruisende hart van de stad is de schitterende oude haven met de gekleurde huisjes rondom. Hier kun je de mediterrane sfeer volledig in je opnemen. Wandelend langs het cultureel en historisch erfgoed dat deze stad rijk is, vind je verscholen haventjes met lieflijke bootjes, prachtige kunstwerken en talrijke kleine straatjes. Voor een spectaculair uitzicht over de stad en de Middellandse Zee maak je de klim naar de neo-Byzantijnse basiliek Notre-Dame de la Garde, het symbool van Marseille. Het moderne MuCEM-museum met zijn 115-meter lange loopbrug naar het historische Fort Saint-Jean heeft de stad een nieuwe trendy skyline gegeven. En er is nog veel meer nieuws te zien, te proeven en te beleven in Marseille!
In de voetstappen van Marcel Pagnol
Le quartier La Treille
De heuvels van Garlaban herbergen de wijk La Treille, ver weg van de hectiek van de stad en tussen de geurende kruiden van de Provence waan je je even buiten Marseille. Laat je rondleiden door deze oase van rust en dompel jezelf onder in de wereld van de Franse schrijver en filmregisseur Marcel Pagnol. In de straatjes van La Treille bracht Pagnol zijn familievakanties door en trok de kleine Marcel eropuit met zijn boerenvriend Lili. Vele jaren later keerde hij terug om de mooiste herinneringen aan zijn jeugd voor eeuwig vast te leggen op papier en het witte doek. De prachtige wandeling leidt je rond door het pittoreske dorpje en laat je het beroemde oeuvre opnieuw beleven. Van het vakantiehuis ‘La Bastide Neuve’, de begraafplaats en de kerk tot aan de villa ‘La Pascaline’ waar Pagnol de eerste bladzijden van zijn trilogie schreef. Na deze bijzondere rondleiding vol literatuur en film wil je nog maar één ding: heerlijk wegkruipen op de bank en genieten van ‘Mijn kinderjaren in de Provence’ of een van zijn andere iconische werken.
Streetart spotten
Le quartier du Panier en Château de Forbin
Van grauwe havenstad tot hippe kunststad aan de Middellandse Zee? Absoluut! Richt je blik vooral eens omhoog en naar beneden en laat je verrassen door de vele kleurrijke versieringen die de stad rijk is. Zeker in de oude kunstenaarswijk Le Panier is vrijwel geen enkele muur, prullenbak, elektriciteitskast of rolluik onbeschilderd gelaten. De nauwe straatjes zijn aangekleed met graffiti, muurschilderingen en aardewerk. Le Panier is een echt openluchtmuseum waar streetart de hoofdrol speelt. Wandel door de wijk en ga op zoek naar de signatures van beroemde en minder beroemde artiesten zoals de grijnzende gezichten met uitpuilende ogen van de Braziliaanse kunstenaar Nhobi. Regenachtig dagje? De deuren van de nieuwe post-graffiti galerie van Marseille, het imposante Château de Forbin nabij de Calanques, werden dit jaar geopend voor publiek. Bewonder hier de privécollectie van Stéphane Miquel, Caroline Pozzo di Borgo et Mr. Haegel: een tentoonstelling met 130 werken van New-Yorkse kunstenaars gewijd aan post-graffiti en de East Village-scene uit de jaren tachtig.
Op mediterrane ontdekkingsreis
Le Souk de Nour d’Egypte
Marseille is een nieuwe conceptstore rijker: Nour d’Egypte gelegen in rue de Rome. Wat staat er op het menu in dit oriëntaalse pareltje van 1200 vierkante meter? Een mélange van delicatessen en specerijen, bonte woonaccessoires, prachtige boeken, dromerige Oosterse muziek, mozaïek en bijzondere workshops. Zodra je de deur van deze Egyptische souk opent, stap je een magische wereld binnen. Op de begane grond worden je zintuigen getrakteerd op de heerlijke geuren en authentieke smaken van traditionele Egyptische gerechten, drankjes en falafels. De ontdekkingsreis gaat verder met sieraden, schoonheidsproducten, tapijten en een boekwinkel. Alles wat je ziet, mag aangeraakt én gekocht worden. Tot aan de kamferhouten inrichting aan toe. Nog een verdieping hoger en je bevindt je in een soort riad met kleine balkonnetjes waar de oriëntaalse en Franse keuken samenkomt op je bord. Deze kleurrijke souk is van ’s ochtends tot ’s avonds gevuld met inspiratie en de ideale plek om even op adem te komen.
Dialoog tussen culturen
Museum Mucem
Sta je voor de ingang van de oude haven van Marseille dan kun je niet om het imposante Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée, Mucem, heen. In het museumgebouw, ontworpen in 2013 door architect Rudy Ricciotti, kom je meer te weten over Europese culturen en het leven rondom de Middellandse Zee. Het subtiele kantpatroon, een verwijzing naar moucharabieh, de traditionele Arabische zonwering met kleine gaatjes, geeft de betonnen façade een zachte uitstraling en zorgt voor een bijzonder effect. Het Mucem neemt afhankelijk van het weer en het moment van de dag een andere kleur aan. Een adembenemend samenspel van licht en schaduw. Precies wat Ricciotti voor ogen had: ook als je het museum niet bezoekt, geniet je hier van het uitzicht. Niet alleen door de prachtige doorkijkjes op zee en op de stad, maar ook door het dakterras te bezoeken dat een 360-graden panoramisch uitzicht heeft op de Cathédrale de la Major. De lange smalle loopbrug met een lengte van 115 meter leidt naar het historische Fort Saint-Jean uit de 17e eeuw waardoor oud en nieuw naadloos samensmelten.
Verken de stad te voet
Canebière
Vorig jaar kreeg Marseille, heel toepasselijk, groen licht voor de start van een grootschalige herontwikkeling van het stadscentrum. Een aangenaam, groen én veilig hart vol bomen waar voetgangers naar hartenlust kunnen flaneren. In La Canebière, de bekendste en belangrijkste straat van de stad, sieren maar liefst 1700 platanen het nieuwe straatbeeld en vormen zo een natuurlijke parasol voor onbeperkt wandelplezier het hele jaar door. Te voet de stad verkennen is nog aantrekkelijker geworden. Tussen het begin van La Canebière tot aan boulevard Garibaldi hoef je niet meer bang te zijn om van je sokken te worden gereden door scooters of andere motorvoertuigen. Een waar paradijs voor voetgangers!
Lunchen op zonne-energie
Restaurant La Guinguette Solaire
Marseille is de stad van de zon en het is dan ook niet gek dat je hier een geweldig nieuw concept vindt, een primeur zelfs: het toekomstig zonnerestaurant Le Présage dat in 2022 haar deuren zal openen in de buitenwijk Château-Gombert. Als voorproefje op deze smakelijke toekomst kun je nu al de eerste gerechten proeven van chef-kok Pierre-André Aubert in het openluchtrestaurant La Guinguette Solaire. In de tot restaurantkeuken omgebouwde container wordt uitsluitend gekookt op zonne-energie. Weet je nog hoe we vroeger probeerden vuur te maken met een vergrootglas? Om zijn fornuis en oven werkend te krijgen, gebruikt Aubert een enorme parabolische spiegel. Doordat de lichtstralen van de zon worden gebundeld in het brandpunt is de temperatuur hoog genoeg om ermee te kunnen koken! Zo bereidt hij op duurzame wijze het hele jaar door lokale en seizoensgebonden producten tot in perfectie. Ontdek dit bijzondere vegan miniatuurrestaurant en laat je verrassen door de verfijnde gerechten zoals de Indiase dhal met de smaak van de Provence en een appelcompote met ricotta op smaak gebracht met oranjebloesem.
Overnachten tussen de rotsen
TUBA hotel
Slaap tijdens je volgende stedentrip in het karakteristieke TUBA hotel in een turquoise kreek in de wijk Les Goudes. Tegenover de rede van Marseille en de vele rotsachtige eilanden vind je in de voormalige duikclub een restaurant, bar, privéstrand en vijf minimalistisch ingerichte cabanons. De kamers, ingericht door binnenhuisarchitecte Marion Mailaender, zijn eenvoudig: zeegras op de vloeren, lampen gemaakt van touw, wit linnengoed en kapstokken van de hand van kunstenaar Elvire Bonduelle. Het uitzicht is als een bewegend schilderij: de lucht boven de azuurblauwe zee verandert gedurende de dag ontelbaar veel keren, een prachtig schouwspel tussen zonsopgang en zonsondergang.