Renie Kookt: Zelfgemaakte abrikozenjam

Onze culinaire correspondent Renie deelt elke twee weken een typisch Frans recept. Op haar website www.reniesfransekeuken.nl deelt ze familierecepten en vertelt ze je meer over lokale culinaire tradities. Deze week is het een recept voor zelfgemaakte abrikozenjam. Een onmisbaar recept voor iedereen die dol is op die typische Franse jam!


Frans familierecept

We gaan abrikozenjam maken! Het recept van Mamie Élise, de oma van mijn Franse man. Dit is één van de weinige recepten die ik nog nooit veranderd heb, want deze jam is zó lekker. Het is heel simpel, dit is wat je nodig hebt:

  • 1 kilo ontpitte abrikozen in kleine stukjes, dit waren de laatsten uit onze boom! 
  • 1 kilo suiker,
  • het sap van een halve citroen 
  • een oud vanille-stokje (leeg dus! Ik bewaar ze altijd in de koelkast wanneer ik ze gebruikt heb. Bij het meekoken komt er nog altijd heel veel smaak vanaf).


Bereiding

Alles aan de kook brengen in een grote pan en 5 à 7 minuten al roerend flink door laten koken. Jam maken is helemaal niet moeilijk!

Nu kun je de kokende jam in de potten gieten, pot dicht en omdraaien zodat de hele boel automatisch gesteriliseerd en houdbaar wordt.

En smullen maar! Ik heb 5 potjes jam met deze hoeveelheid kunnen maken met een overlevingskans van maximaal 4 weken, mijn gezinnetje eet zich hier namelijk helemaal ziek aan..


Abrikozengelei

Van de abrikozen die er echt ‘niet meer uit zien’, kun je trouwens gelei maken. Renie vertelt je op haar website hoe je dat doet: abrikozengelei

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners