Renie kookt: gevulde eieren voor Pasen

Onze culinaire correspondent Renie deelt elke twee weken een typisch Frans recept. Op haar website www.reniesfransekeuken.nl deelt ze familierecepten en vertelt ze je meer over lokale culinaire tradities. Deze week is het een recept voor gevulde eieren met huisgemaakte mayonaise. Een écht Zuid-Frans paasrecept dus, ideaal voor als er vrienden en familie over de vloer komen.


Pâques

Het is bijna Pasen, een religieus feest natuurlijk, maar hier bij mijn schoonfamilie vooral een feest van eieren gevuld met mayonaise, lamsvlees met jus en als nagerecht chocola, oftewel, je moet het lijnen dit weekend even vergeten… Culinair gezien is het Paasweekend hier verdeeld in twee delen. De zondag met, tussen de middag, eerst het zoeken van de verstopte chocolade-eieren. Deze zijn niet verstopt door een Paashaas, maar meegebracht door de kerkklokken.


Een Paastraditie

Heel vroeger werden in de vastentijd voor Pasen eieren meegenomen naar de kerk en deze werden daar aan de klokken vastgemaakt. Vanaf de donderdag voor Pasen stopten de kerkklokken met luiden om de kruisiging van Jezus te herdenken. Aan kinderen werd het verhaal verteld dat de klokken naar Rome waren vertrokken om de Paus te bezoeken. Op de zondag van Pasen, om 12h00, begonnen dan overal de kerkklokken weer te luiden om de verrijzenis van Jezus te vieren en dit gaf voor de kinderen aan dat ze de hardgekookte eieren konden gaan zoeken die de teruggevlogen kerkklokken in de tuin hadden laten vallen. 


Hedendaags genieten tijdens de paasdagen

Ook nu gaat dit hier in mijn omgeving nog steeds zo. De klokken van de kerk hebben we sinds donderdag niet meer gehoord om de vastentijd te volgen, maar zondag om 12h00 gaan ze luiden en gaan de kinderen de eieren zoeken, al zijn deze tegenwoordig van chocola. Op de foto zie je de vitrine van de chocolatier Hawecker hier in Chateaurenard. Hierna gaan we aan tafel met familie voor het traditionele Paasdiner. Voor ons zondag : Œufs Mimosa en gerookte zalm, gebraden lamsvlees met brood en als toetje chocola en aardbeien. Het brood voor bij het lamsvlees gaat mee de oven in en wordt onder het lamsvlees gelegd zodat de jus door het brood opgevangen wordt. Heerlijk ! (maar dat bedoelde ik dus met dat niet-lijnen). Paasmaandag is traditioneel de dag dat je met je gezin erop uit gaat en dan wordt er buiten gepicknickt. Op het menu ? Allerlei eiergerechten : omelet, quiche, asperges met hardgekookte eieren of de Œufs Mimosa..


Mimosa, het pluisje

En dat laatste is het nieuwe recept op de site! Dit is overigens HET gerecht van mijn schoonmoeder Françoise want zodra mijn kinderen bij haar eten, vragen ze deze gevulde eieren, dus ook buiten Pasen om. Het is een heel makkelijk gerecht, een beetje zoals gevulde eieren met mayonaise, maar er zit een kleine twist aan en dat is dus de Mimosa. De Mimosa is een prachtige felgele bloem die vanaf eind December tot ongeveer eind Maart in bloei staat. De bloem is het symbool geworden van de Côte d’Azur en er is een prachtige route aan gewijd van ongeveer 130 km waarbij je van dorp naar dorp gaat om de gele pracht te bewonderen. In Februari zijn er ook verschillende ‘Mimosa’-feesten onder andere in Mandelieu-La Napoule en Sainte Maxime. Zeer de moeite waard want in de winter-periode is er nog maar weinig kleur te zien aan de Côte d’Azur en dan zijn deze gele pluisbloemen een verademing ! En dat pluisje, daar gaat het nou om ! Want bij de Œufs Mimosa houd je enkele gekookte eierdooiers achter om ze te raspen en deze doe je aan het eind van het recept over je gevulde eieren..de Mimosa !


Het recept

Het recept van deze gevulde eieren vind je op Renie’s website: Renie’s Franse Keuken.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners