Grignan Provence

Van Chambre d’Hôtes naar een spontane lunch in Grignan

Natuurlijk is niets heerlijker dan je vakantie in Frankrijk te beginnen met een overnachting in een Chambre d’Hôtes. Bij aankomst meteen aanschuiven aan de Table d’Hôtes en genieten van een warm welkom met een goed glas wijn. Prachtige verhalen horen over de omgeving waar je verblijft en waardevolle tips ontvangen. Zo adviseerde de eigenaar van de Chambre d’Hôtes waar wij vorig jaar verbleven, een lunchstop voor onderweg naar onze eindbestemming in het mooie Grignan. Volgens hem een must-see voor ons, vooral vanwege de herkomst van mijn naam (Chantal).


Als intro over het prachtige dorp Grignan, vertelde hij het verhaal van Madame Marie de Rabutin-Chantal, Markiezin de Sévigné. Zij behoorde tot de Franse adel in de 17e eeuw en werd beroemd door de brieven die zij vanuit Parijs schreef aan haar dochter Françoise Marguerite, die door haar huwelijk met de Graaf van Grignan naar Grignan verhuisde. Het gemis was zo groot dat ze tussen 1669 en 1696 zo’n 1100 brieven schreef aan haar dochter. Deze brieven werden van onschatbare historische waarde voor de Franse literatuur doordat zij het leven en de (wereld)politiek in de 17e eeuw beschreven.

Waar we anders met volle vaart langs Grignan zouden zijn gereden, struinden we nu door de pittoreske straatjes van een van de Plus beaux villages de France en genoten we van een heerlijke lunch in de zon bij restaurant L’Hélice. Met centraal in het dorp gelegen, de fontein met daarin het beeld van Madame Marie de Rabutin-Chantal.

Grignan is absoluut een bezoek waard met haar gezellige pleintjes, geweldige restaurants, mooie galeries en wekelijkse markt op dinsdag. In juli wordt jaarlijks het ‘Festival de Correspondance’ gehouden. Een echte aanrader ook met kinderen is Chateau Grignan, waar ‘s zomers op de terrassen van een van de mooiste Chateau’s van de Provence het theaterfestival ‘Festival des Fêtes nocturnes’ plaatsvindt.


Wij komen zeker nog eens terug!

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners