Van Gogh en het klooster Saint-Paul-de-Mausole

Het klooster Saint-Paul-de-Mausole, gelegen in Saint-Rémy-de-Provence, dateert uit de 11e en de 12e eeuw en is een waar meesterwerk van Provençaalse Romaanse kunst. De plek ontleent zijn naam aan het mausoleum van Glanum, een Romeinse nederzetting ten zuiden van het klooster en tegenwoordig een interessante site archéologique om te bezoeken. Van buiten valt het klooster op door zijn mooie vierkante Romaanse klokkentoren met daarop een piramidedak en binnen, rondom een schitterende tuin, zijn prachtige galerijen te zien. Het klooster staat op de Franse lijst van Monuments Historiques en is van oudsher een psychiatrisch ziekenhuis waar onder andere Vincent van Gogh zich liet opnemen nadat hij zijn oor afgesneden had.


Beroemde werken van de meester

Saint-Paul-de-Mausole werd beroemd omdat Van Gogh hier een jaar lang verbleef en inspiratie vond voor een groot aantal doeken die later wereldberoemd werden. Hij kwam op 8 mei 1889 vanuit Arles aan in Saint-Rémy-de-Provence om naar eigen wens ‘geïnterneerd’ te worden in het klooster, dat bekend stond om de serene rust die er heerste en de goede zorgen van de nonnen. Van Gogh was gefascineerd door de kwaliteit van het licht en de schoonheid van de landschappen en, zeer geïnspireerd hierdoor, maakte hij binnen een jaar tijd 143 olieverfschilderijen en meer dan 100 tekeningen. Deze tijd in Saint-Rémy-de-Provence wordt beschouwd als een belangrijke periode in het werk van de schilder. Enkele van zijn beroemdste schilderijen ontstonden hier zoals De irissen, De sterrennacht, Middagdutje, De maaier, Vaas met irissen, De kliniek Saint-Paul en diverse werken van olijfbomen en cipressen.


Landelijke bekendheid dankzij Vincent

Saint-Paul-de-Mausole werd door de geslaagde behandeling van Van Gogh door de nonnen een bekende instelling in Frankrijk en tot op de dag van vandaag worden hier nog altijd patiënten behandeld. Er wordt nog steeds veel getekend en geschilderd in de kliniek, een therapie die voor Vincent heel heilzaam was gebleken, en deze werken kun je dan ook ter plekke bewonderen. Het klooster zelf, met de kamer waar de schilder verbleef, is voor publiek geopend en de gemeente heeft in Saint-Rémy een wandelroute uitgezet met op diverse plaatsen afbeeldingen van schilderijen van Van Gogh die daar geschilderd zijn. Meer informatie over deze unieke plek vind je op saintpauldemausole.fr.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners