De drie kruizen op de Roquebrune

De Roquebrune, vollediger: Le Rocher de Roquebrune-sur-Argens (Var), kun je niet missen als je over de autoroute richting Nice rijdt. En als je goed kijkt zie je bovenop de karakteristieke rots niet één maar drie kruizen. En zoom je nog iets verder in, dan kun je zien dat die kruizen alledrie een licht andere vorm hebben.

Rocher des Trois Croix

Zo heette deze rots oorspronkelijk ook. Drie kruizen hebben er altijd gestaan en de legende wil dat de rots in drie delen brak op het moment dat Christus stierf aan het kruis. Drie kruizen symboliseren sindsdien de drie kruizen op Golgotha. Eeuwenlang hebben ze er gestaan maar werden in 1991 vervangen door kruizen van beeldhouwer Bernard Venet. De verschillende vormen van de drie kruizen op de Roquebrune zijn ontleend aan uiteenlopende weergaves van de kruisiging door Giotto (1267-1337), Matthias Grünewald (1470-1528) en El Greco (1541-1614). Samen vormen ze zo een hommage aan hun werk en betekenis.

Beklimming van de Roquebrune

De Roquebrune is betrekkelijk eenvoudig in een wandeling van drie uur (heen en weer) te beklimmen zonder al te ingewikkelde passages. De klimpartij naar een hoogte van 372 meter wordt beloond met een fenomenaal uitzicht. Over de vallei van de Argens, zo’n beetje onder je, over het Estérel gebergte en in de verte ook de toppen van de Alpen. Vanaf de top van de Roquebrune is de autoroute, waarvan je hem zo vaak zag, heel ver weg, nauwelijks zichtbaar, irrelevant geworden.

Onderweg kom je nog diverse overblijfselen ook tegen van voormalige bewoners, o.a. de middeleeuwse kapel Notre Dame de La Roquette op de noordelijke flank. Verlaten en een deels ingestort. Een wandeling naar de top gaat van start vanaf het Lac de l’Arena, even buiten Roquebrune-sur-Argens. Verwen jezelf bij terugkeer direct met een lunch, een drankje of diner op het terras van Le Restaurant du Lac. Een aanrader met een fantastisch uitzicht op de drie kruizen op de Roquebrune daarboven.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners