Frejus memorial

Frans Indochina aan de Côte d’Azur

De Franse aanwezigheid in Zuidoost-Azie lijkt vaak wat schuil te gaan achter de Vietnam-oorlog die de Amerikanen er uitvochten. Niet in Fréjus waar Frans Indochina op twee manieren haar sporen heeft nagelaten. Beiden zijn de moeite waard om te bezoeken voor wie meer wil weten over dit deel van de Franse koloniale geschiedenis.


Mémorial des guerres en Indochine

In de heuvels boven de stad bevindt zich een gedenkplaats voor de ‘Morts pour la France en Indochine’. Het is een indrukwekkende gedenkplaats die in haar opzet doet denken aan het Amerikaanse Vietnam Memorial in Washington D.C.

Ook hier een gedenkmuur met bijna 35.000 namen van gevallenen in Frans Indochina tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar vooral tijdens de koloniale oorlog met de Vietminh daarna. In 1954 kwam met de slag bij Dien Bien Phu een definitief einde aan de Franse aanwezigheid in dit deel van de wereld. Een expositie bij de gedenkplaats geeft een beeld van bijna honderd jaar Frans Indochina.


Oudste pagode in Europa

Deze plek werd niet toevallig gekozen. Op korte afstand van waar nu de gedenkplaats is bevond zich eerder een militair kamp. Hier verbleven in de Eerste Wereldoorlog o.a. soldaten uit voormalig Frans Indochina. Weinig bekend, maar het waren er zo’n 100.000 in totaal. Zij bouwden hier in 1917 de pagode Hong Hien Tû, de oudste pagode in Europa en nog steeds in gebruik.

Bijgaande video geeft een goed beeld van pagode en haar geschiedenis:

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners