Bédoin, de Vendée du Midi

‘Na de Franse Revolutie in 1789 bleef Bédoin een centrum van conservatief verzet en kreeg het de bijnaam ‘Vendée du Midi’, verwijzend naar de erg bloederige opstanden in de West-Franse regio. In de nacht van 1 op 2 mei 1794 werd de twee jaar eerder door de revolutionairen geplante vrijheidsboom uitgerukt en de affiche van de nieuwe republiek verscheurd en vertrappeld. Toen het onderzoek naar de schuldigen niets opleverde werd de voltallige mannelijke bevolking in de kerk opgesloten. Er volgden nog altijd geen bekentenissen en op 28 mei werden liefst 63 inwoners ter dood veroordeeld: 35 werden onthoofd,28 geëxecuteerd.

Alle bewoners van het dorp werden verplicht binnen de 24 uur te vertrekken, waarna de soldaten de huizen en de kerk plunderden en in brand staken. Het grondgebied werd verbeurd verklaard en verdeeld onder de naburige dorpen. Bédoin werd officieel van de kaart geschrapt. De terreur van de revolutie eindigde enkele maanden later met de arrestatie en de onthoofding van Robespierre, dé man van het Schrikbewind tijdens de Franse Revolutie.

Een jaar later werd Bédoin gerehabiliteerd. Op de plaats van de executie werd een verzoeningszuil opgericht, maar de aanklagers en de beulen gingen vrijuit. In 1866 lieten de families van de slachtoffers de chapelle de Beccaras bouwen op de plaats van het massagraf. Je vindt deze kapel aan de weg naar Flassan, aan de rand van het dorp; een gedenkplaat vermeldt de naam en de leeftijd van alle slachtoffers Helaas is de kapel meestal gesloten.’

Wat een bijzonder verhaal! Wisten wij nog niet en jij misschien ook niet. We lazen bovenstaand fragment in het boek ‘Op en rond de Mont Ventoux’ van Toon Claes en Dina Vercruyssen dat onlangs uitkwam. Twee Vlamingen die al jarenlang in de schaduw van de Ventoux wonen en de streek en haar geschiedenis hebben leren kennen. Zij besloten het allemaal eens op te schrijven en het leverde een prachtig boek op. Een lijvige gids (300 pagina’s), een ‘must’ voor wie de streek bezoekt, maar ook een lezenswaardig boek met verhalen, anekdotes en bijzondere geschiedenissen. Het fragment hierboven is daar een mooi voorbeeld van.Wij mogen een exemplaar weggeven aan nieuwe abonnees van Côte & Provence. Voor slechts € 4,50 extra krijgt u het boek, of een ander boek naar keuze, toegestuurd bij een jaarabonnement op Côte & Provence.


Credit foto’s: Office de Tourisme Bédoin-Ventoux


Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners