Forteresse de Mornas

La Forteresse de Mornas

Even vóór Orange heb je hem vast wel eens zien liggen, dat middeleeuwse fort bovenop die steile rotsen die tot 137 meter hoogte reiken. Dit is het Forteresse de Mornas, bij het gelijknamige dorpje in de Vaucluse. Een vaak fel bevochten burcht die dus nogal eens van eigenaar wisselde, met name in de godsdienstoorlogen van de 16e eeuw. Berucht is de ‘Sauto Barri’, de sprong van de muur, die hier plaatsvond: in 1562 waren het de katholieke verdedigers, van het fort, die het moesten ontgelden en de afgrond in gedwongen werden. Zes jaar later werden de hugenoten hier over de kling gejaagd.

Dat was toen. Nu is het een vredige plek die dankzij de “Amis de la Forteresse’ uit het dorp Mornas sinds 1978, na eeuwen van verval, weer veel van z’n oude glorie heeft teruggekregen. Van februari t/m november is het fort dagelijks te bezichtigen. Maar vanaf april wordt het pas echt leuk. Dan worden er meer levendige rondleidingen georganiseerd die je al verhalend enkele eeuwen terugbrengen. Dan kan het ook zomaar zijn dat je nog ridders, bedelaars en andere historische figuren tegenkomt.

Echt middeleeuws wordt het pas op de eerste zondag van juli als het jaarlijkse Middeleeuws festival wordt georganiseerd. Een feest voor kinderen ook. Die kunnen dan gaan boogschieten of spannende ruiterspelen bijwonen, terwijl je jezelf mee laat nemen door zo’n middeleeuwer voor een rondleiding.

Ga voor meer informatie naar de website van het Forteresse de Mornas:


Alvast een kijkje nemen?

Credit beeld: Forteresse de Mornas

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ik vertrek!

Hoe zijn jullie nou hier beland? Altijd zo´n lekkere binnenkomer. Op ons terras, achter een wijntje, zitten de gasten klaar voor een heerlijk ‘ik vertrek’ verhaal. Laatst zag ik in

Verder lezen

De kerstster van Séguret

Wij blijven dit jaar lekker thuis in Séguret voor de feestdagen. Omdat Sinterklaas La Douce links laat liggen, kunnen wij al eind november helemaal losgaan met de kerstversieringen. Boven Séguret

Verder lezen
Ontdek

Onze partners