La Mirande in Avignon

La Mirande, de villa van een kardinaal

‘La Mirande is een echo uit vroeger eeuwen en de pracht uit het verleden, een verhaal zonder einde, een product van de verbeelding.’ Dit schreef Martin Stein over het prachtige authentieke tuinhuis van zijn familie dat in het historische hart van Avignon staat.

Het verhaal begint in 1309 toen paus Clemens V zich, samen met zijn neef kardinaal Arnaud de Pellegrue, in Avignon vestigde. In de middeleeuwen betekende nabijheid macht, hoe dichterbij hoe beter, dus het was niet onverwacht dat de kardinaal ervoor koos om een weelderige villa voor zichzelf te bouwen op een steenworp afstand van het Gotische paleis van zijn oom. Tegen het einde van de veertiende eeuw was het pontificaat naar Rome terugverhuist, maar de villa van de kardinaal behield haar prestige door de toevoeging van een neoklassieke voorgevel in de achttiende eeuw en wegens haar plaats naast de kathedraal van Avignon.

Tegen de tijd dat de familie Stein de historische villa kocht aan het eind van de jaren tachtig, had het gebouw nog steeds de indrukwekkende neoklassieke voorgevel, maar het interieur was een sombere, verwaarloosde Gotische rotzooi. De familie Stein werd geconfronteerd met een renovatie en restauratie van historische omvang en zo besloten ze tot een unieke aanpak, die meer een beroep deed op verbeelding en vertelkunst, dan op ware historische precedenten. Ze deden hun vastgoed voor als zijnde van een (fictieve) aristocratische familie met smaak en financiële middelen, die door de jaren heen verfijning en vernieuwing invoerde, in overeenstemming met de heersende decoratieve mode van het moment.

Zo kreeg deze villa die op een van de jaloersmakendste plekken in Avignon staat, een chinoiserie-bibliotheek, een zitkamer in empirestijl, een Lodewijk XVI-ontbijtkamer, een Lodewijk XIV eetkamer en slaapkamers die variëren in decoratieve stijl, van directoire-stijl tot empire. Alle belangrijke modes en trends uit de geschiedenis van de Franse decoratieve kunst zijn feilloos vertegenwoordigd in deze ene woning. De familie Stein deed er zelfs nog een schepje bovenop en bestelde handgeblazen glas voor de ramen. Ze gingen heel Frankrijk door en bezochten vlooienmarkten om meubels te kopen en ze weekten stoffen en behangpapier in thee om het gewenste patina te krijgen.

La Mirande dompelt je onder in de geschiedenisen de cultuur van deze interessante stad, van binnen en van buiten. In de warme zomermaanden, eet je in de tuin, in de schaduw van het Palais des Papes. Na een korte wandeling ben je al bij de Pont d’Avignon, net als in de plezierige Rue des Teinturiers en de overdekte markt van Les Halles, waar de beroemde koks hun ingrediënten kopen. Een verblijf in La Mirande is zoveel meer dan een gewone nacht in een hotel. Het is een ervaring van het Frankrijk waar iedereen van droomt, vol met geschiedenis, cultuur, raffinement en heerlijk eten.
New Map Frankrijk

Fragment uit het boek New Maps Frankrijk van reisfotograaf en globetrotter Herbert Ympa. Hij reisde in stijl door heel Frankrijk en beschreef de authentiekste plekken, voor groot en excentriek, tot klein en hip. Verhalen als deze uit Normandie, Parijs, de Auvergne maar ook ruim aandacht voor de Provence, Marseille en de Côte d’Azur.

New Maps Frankrijk is een uitgave van Terra Lannoo (prijs: € 34,99) en is online en in de boekhandel verkrijgbaar voor Wij mogen New Maps Frankrijk cadeau doen bij een abonnement of cadeau-abonnement op Côte & Provence.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners