Muscat de Beaumes-de-Venise

Muscat de Beaumes-de-Venise, de zoete wijn uit de Provence

Als er één zoete wijn uit de Provence boven alle andere uitsteekt, dan is het wel de Muscat de Beaumes-de-Venise. Geproduceerd in het gelijknamige dorpje in de Vaucluse op een steenworp afstand van Carpentras en nog dichter bij die andere bekende wijndorpen met grote namen zoals Gigondas, Vacqueyras en Rasteau. Hier liet Paus Clemens V in de 14e eeuw al een muskaatwijngaard aanleggen en sinds 1943 zijn de witte vins doux naturel wijnen als AOP geclassificeerd. Er wordt nog meer moois verbouwd in dit plaatsje maar de muskaatwijnen gaven Beaumes-de-Venise wereldwijde bekendheid.


Dessertwijn en als aperitief

Zonder twijfel is die van Beaumes-de-Venise een van de betere zoete wijnen van Frankrijk die goed past bij een dessert maar evengoed als aperitief gedronken kan worden. Hij schijnt zelfs goed te gaan met gerookte zalm, maar drink hem eerst maar eens bij een vruchtendessert. Heerlijk! Een vrij uitgesproken zachte wijn met een exotisch fruitig parfum en een lange afdronk. Zo’n dessertwijn heb je nog niet eerder geproefd. Een Muscat de Beaumes-de-Venise kun je 15 jaar bewaren, maar houd dat maar eens vol…


Domaine de Durban

Eén van de mooiste wijndomeinen die o.a. de Muscat de Beaumes-de-Venise produceert is Domaine de Durban. Een domaine met een bijzondere geschiedenis: Lang geleden, we praten over de 11e, 12e eeuw, stond op de plek van het huidige domaine nog een kasteel in eigendom van de familie Durban. De familie stond helaas aan de verkeerde kant van de geschiedenis vanwege banden met de Katharen in meer zuidelijke streken onder Toulouse. En daar liep het destijds slecht mee af. En dus ook met het kasteel. Het werd compleet verwoest en slechts het recht om er wat wijn te verbouwen bleef over voor de Durbans. Eeuwen later wordt dat sinds de jaren zestig nu gedaan door de familie Leydier en met verve.

Het domaine ligt prachtig op zo’n 2,5 km van het dorp in een zee van wijngaarden (56 ha) met uitzicht op de Dentelles de Montmirail die hier overal het landschap domineren. Hier wordt niet alleen de muskaatwijn geproduceerd maar ook diverse andere wijnen waaronder ook een Gigondas, mogelijk vanwege de uitgebreidheid van het domaine. Het domaine is het gehele jaar door open voor bezoek maar doe dit met enig beleid, hoogzomer ben je bepaald niet de enige Nederlander of Belg zo verzekerde ons de vigneron.Cadeautje voor onze Premium abonnees

Onze Premium abonnees boffen want zij ontvangen eind mei een heerlijk flesje muskaatwijn van Domaine de Durban. Ook Premium abonnee worden en deze en andere ‘Delices de Côte & Provence straks ontvangen? Meld je vandaag nog aan voor een Premium abonnement. Evengoed kun je deze zoete wijn uit de Provence verkrijgen in de winkels van Henri Bloem en op hun website. En nóg leuker is het natuurlijk om Domaine de Durban zélf eens te bezoeken en er de wijnen te proeven!

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners