De vier seizoenen meemaken in Fayence

Sinds 8 jaar mag ik mijzelf permanente inwoner van het Pays de Fayence noemen en daar kan ik iedere dag weer van genieten. Vanuit ons makelaarskantoor, gelegen in het oude dorpscentrum van Fayence, zie ik het dagelijkse leven voorbij trekken; de eigenaren van de winkels en restaurants om ons heen, de moeders die de kinderen ophalen van school, de postbode en de police municipale die hun rondjes lopen en de fanatieke retraités op weg naar het jeu de boules-pleintje. De vier seizoenen in Fayence zijn daadwerkelijk allemaal anders én allemaal net zo leuk.


Elk seizoen is anders

Ieder seizoen is weer anders. Als ik vanaf mijn bureaustoel naar buiten kijk zie ik niet alleen de verschillende weertypen elkaar afwisselen, maar ook de mensen zijn ieder seizoen weer anders. Dat maakt dat het leven hier nooit saai is. En mocht het nou tegen het randje van saai aanzitten…  dan breekt er alweer een nieuw seizoen aan! En geniet ik weer van het nieuwe straatbeeld dat zich voor mijn raam afspeelt.


In de winter zie je vooral de permanente bewoners van Fayence. Op zonnige winterse dagen wordt er buiten koffie gedronken en voelt Fayence echt als een gezellig Provençaals dorp waar iedereen elkaar kent. Eind november wordt de kerstversiering opgehangen in de straatjes en op de pleinen, waardoor het zelfs op de grijze dagen nog knus en gezellig is.


De buitenlandse nummerborden arriveren

In de lente verandert het straatbeeld en zien we de buitenlandse nummerborden arriveren. Het zijn de geluksvogels met een tweede woning in onze mooie regio. Na een lange winter in hun thuisland of in het noorden van Frankrijk komen zij genieten van hun toevluchtsoord in het zuiden. Genieten van de zon, van het Franse leven en van de lokale rosé die toch nergens beter smaakt dan in de Provence. De terrasjes lopen weer vol, de jeu des boules-pleintjes zijn standaard in gebruik en het buitenleven gaat weer van start.


Naarmate de lente vordert, wordt het steeds drukker in ons dorp met als hoogtepunt de zomer. Onze regio is al jaren erg populair onder toeristen en zij vormen dan ook in het hoogseizoen de tijdelijke bewoners van ons dorp. Door de centrale ligging van ons kantoor in het dorp hebben we dan altijd veel binnenloop. Oude klanten die een kopje koffie komen drinken en even bijkletsen, mensen met grootse dromen en uiteraard ook veel mensen met vergevorderde plannen om een huis te kopen in onze prachtige regio. De vakantiesfeer die tijdelijk bezit neemt van Fayence, maakt dat ik zelf ook in die vakantiestemming kom. En dat zonder dat ik daadwerkelijk op vakantie ga, wat een luxe!


Na de zomerdrukte

Maar na de zomerdrukte is het toch ook wel fijn als de herfst aanbreekt. De toeristen gaan weer naar huis, we zien de geluksvogels met hun tweede huizen weer die nog even komen genieten van het najaarszonnetje. En langzaamaan keert de rust weer terug in ons dorp en hebben de lokale bewoners weer tijd om rustig met elkaar een kopje koffie een pastis of een glaasje wijn te drinken. En voor je het weet wordt de kerstverlichting weer opgehangen en breekt er weer een nieuw seizoen aan.


Lonneke de Bot is werkzaam bij makelaarskantoor New Home (www.new-home.fr) in Fayence.


Lonneke’s tips in en rondom Fayence

Chateau des Selves in Seillans

Restaurant le temps des cerises in Fayence

La Vigne Vincent in Tourrettes

La Cave de Fayence

Le Grand Jardin in Fayence – kunst evenementen 

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners