Weg met dat Flyboard!

Franky Zapata (1978) is dan wel wereldberoemd, maar zijn buren in het stadje Sausset-les-Pins (Bouches-du-Rhône) zijn hem liever kwijt dan rijk. Zapata, geboren in het 36 km verderop gelegen Marseille, is de uitvinder van het Flyboard. Waarmee hij op 14 juli wereldwijd de aandacht trok door ermee over de Champs-Élysées te vliegen. Op 4 augustus werd hij wereldberoemd door –bij een 2e poging- met zijn vliegende surfplank Het Kanaal over te steken. Hij werkt nu aan een vliegende auto. Maar in zijn woonplaats aan de mooie Côte Bleue (8.000 inwoners, strandjes, visserhaven) gaan ze gebukt onder de innovatiedrang van Zapata. Geluidsoverlast (er is 120 decibel gemeten), luchtvervuiling, de stank van kerosine. Buurtbewoners hebben inmiddels justitie ingeschakeld, de uitvinder zou zich niet houden aan de strenge voorwaarden die werden gesteld toen hij twee jaar geleden vergunning kreeg voor zijn project. Zapata mag niet vliegen op zon- en feestdagen, niet voor 10 uur, niet tussen 12 en 15 uur en niet na 18.30 uur. Verder mag hij slechts 2 x per week maximaal anderhalf uur in de lucht zijn. Hij mag niet boven zwemmers en schepen vliegen, bij zeewind moet hij aan de grond blijven. Zapata zou zich niets aantrekken van deze beperkingen.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Overnachten in Mâcon

Veel mensen op weg naar het zuiden kiezen de stad Mâcon als overnachtingsplaats. Men kiest voor de camping of één van de vele hotels. Wie een leuk uitstapje wil maken

Verder lezen

Behaaglijk Frans

Ah, la douce France, vaak bezongen en geadoreerd. Beelden van kittige Françaises doemen op, die ondanks alle Franse kaas en roombotercroissants weten vast te houden aan maatje weinig- en- minder.

Verder lezen
Ontdek

Onze partners