Zwemmen als de Graaf van Monte-Cristo

Voor de Vieux Port van Marseille liggen een paar eilandjes: Les Îles de Frioul. Ooit belangrijk voor de verdediging van de haven en gebruikt voor schepen die in quarantaine moesten. Vanaf de haven van Marseille gaan er nagenoeg om het uur wel een boot naar de eilanden voor wie even de stad wil ontvluchten.

Het zijn er vier en op één van de kleinere eilandjes staat het Chateau d’If, beroemd geworden omdat een romanfiguur uit de 19e eeuw, Edmon Dantès, er ooit uit ontsnapte  in het boek ‘De Graaf van Monte-Cristo’ van Alexandre Dumas. Een beroemd boek dat ook vele malen is verfilmd. Het kasteel zelf dateert uit de 16e eeuw en is in Frankrijk vooral beroemd geworden vanwege de gevangenis die er later van gemaakt is. Met een beetje fantasie is dit het ‘Alcatraz’ van Marseille en alleen al daarom een bezoek waard. Combineer het dan zeker met een wandeling of een duik op dit of een van de andere grotere eilanden. 

Eén keer per jaar gaan er niet alleen boten maar wordt er ook gezwommen tussen het Île d’If en de kust in navolging van die graaf van Monte-Cristo die ontsnapte uit de gevangenis. Op 2, 3 en 4 juni wordt al weer voor de 25e keer de zogenaamde Défi Monte-Cristo georganiseerd. Een massale zwempartij voor groot en klein die vorig jaar ruim 10.000 zwemmers trok  Er zijn diverse trajecten van uiteenlopende lengte, er is ook een mogelijkheid in het donker de oversteek te wagen. De ‘défi’ (uitdaging) verwijst naar de ontsnapping van Edmond Dantès vanaf If.

Wil je jezelf eens de Graaf van Monte-Cristo verbeelden? Dat kan dus begin juni. Meer info en inschrijven: https://www.defimonte-cristo.com/fr Voor een impressie van de ‘Défi’ bekijk de ‘teaser’ hieronder.

Credit foto’s: Défi de Monte-Cristo

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners