Nederlands bier uit de Provence

In het hart van de Provence, niet ver van de Mont Ventoux, even ten zuidoosten van Carpentras, ligt het voormalige vestingstadje Pernes-les-Fontaines met zijn 40 fonteinen. Zoveel fonteinen in een relatief klein stadje, daar moet je een kijkje gaan nemen. En als je er dan toch bent, en je hebt genoeg fonteinen zien stromen en spetteren, leg dan even aan bij La Mousse Gourmande, een bar/ die landgenoot Jan Hak (hieronder achter de bar) er in 2015 opende na jarenlang een chambres d’hôtes te hebben gerund. Het was tijd voor iets nieuws en een echte ‘Bar à Bières’ was er nog niet in Pernes-les-Fontaines.


Gerijpt op wijnvaten uit Beaumes-de-Venise

Kort daarna richtte Jan samen met twee gepassioneerde Franse vrienden een micro-brouwerij op en sindsdien worden achter het cafe-restaurant diverse bieren gebrouwen onder de merknaam ‘La Déjantée’.

Maar liefst vijf verschillende bieren worden er gebrouwen. Een mooie IPA (6,5%), een licht blond biertje, een Provencaalse Tripel met honing van wilde bloemen, een witbier met een licht koriander smaakje en een amber bier.

De Tripel is wel een heel speciaal bier. Hij wordt gerijpt op voormalige wijnvaten uit het niet veel verder gelegen Beaumes-de-Venise. Het eikenhout geeft het bier een rond en volwassen karakter.

Daarnaast worden er regelmatig themabiertjes gebrouwen zoals het jaarlijkse kerstbier en de Provençaals kriek, met kersen die hier in de omgeving natuurlijk volop groeien.

Dus ben je in de buurt deze zomer? Leg er dan eens aan voor een of meer Nederlands biertjes uit de Provence! Jan Hak licht ze allemaal graag een voor een toe.

La dejantee

Kort daarna richtte Jan samen met twee gepassioneerde Franse vrienden een micro-brouwerij op en sindsdien worden achter het cafe-restaurant diverse bieren gebrouwen onder de merknaam ‘La Déjantée’. Maar liefst vijf verschillende bieren worden er gebrouwen. Een mooie IPA (6,5%), een licht blond biertje, een Provencaalse Tripel met honing van wilde bloemend, een witbier met een licht koriander smaakje en een amber bier. De Tripel is wel een heel speciaal biertje, hij wordt gerijpt op voormalige wijnvaten uit het niet veel verder gelegen Beaumes-de-Venise. Het eikenhout geeft het bier een rond en volwassen karakter.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Albert Marquet, Porquerolles, la jetée, 1939

Dromen van de Méditerranée

In het Singer Laren Museum t/m 7 januari Goed nieuws voor liefhebbers van schilderkunst én Zuid-Frankrijk die weer even alleen kunnen dromen van een volgende trip naar de Middellandse Zee:

Verder lezen
Marec in de Provence

Marec in de Provence

‘Marec, wie is dat?’ horen we Nederlandse lezers al denken. Welnu, Marec is naast Kamagurka, die wat meer bekendheid boven de rivieren heeft, misschien wel de bekendste cartoonist van België.

Verder lezen

Wat een hitte

Ik ben laat. Normaliter ligt de blog op vrijdag al te popelen in de mailbox van de webbeheerder. Ik heb zelfs eventjes gedacht om maar eens een keertje over te

Verder lezen
Ontdek

Onze partners