Net aan de andere kant van de Rhône, in het hartje van de Cevennen, ontdekten we eind vorig jaar Le Mazelet. Een wijndomein met een stevig Nederlands tintje: Le Mazelet wordt sinds 2012 namelijk gerund door Wilma en Ronald van Breemen. Samen met de Britse eigenaar het domein ontwikkelden ze het domein van een vervallen wijngaard, die uitsluitend druiven aan de cooperative leverde, tot producent van een serieuze Rhône-wijn. Le Mazelet werd een eigen merk met wijnen die tot over de Franse grens nu gedronken worden, ook in Nederland.
Biologische wijn
Vijf hectare zijn hier beplant met rode druivenrassen (Grenache, Syrah, Mourvèdre en nieuwe aanplant van Cinsault en Pinot Noir) en witte druivenrassen zijn wat later ook aangeplant (Viognier, Grenache Blanc en Vermentino). Hier worden geen herbiciden en pesticiden gebruikt en het gebruik van kopersulfaat en zwavel wordt zeer beperkt. In alles wordt dicht bij de natuur, en dicht bij huis gebleven, zowel bij het verbouwen van de druiven als bij het maken van de wijn. Zo worden alle druiven met de hand geplukt en geselecteerd en wordt de wijn gemaakt en gebotteld op het domein zelf.
Rood, wit en rosé
En vandaar gaan ze naar de lokale restaurants, Frankrijk in, en natuurlijk ook naar de Nederlandse markt!
Vanuit Alkmaar worden ze gedistribueerd. Le Rouge, een fruitige, goed uitgebalanceerde en stevige donkerrode wijn, een perfecte match met een blauwe brie of truffelcamembert (€ 11,50), Le Blanc, een elegante witte wijn, heerlijk als aperitief, bij een stukje meloen, schaaldieren of geitenkaas (€ 14,50) en Le Rosé, waar de Mourvèdre dat extra beetje pit geeft en de waar de Cinsault frisheid en elegantie meegeeft (€ 12,50).
In november mochten we onze Premium abonnees al verrassen met een mooie Mazelet. Probeer hem ook, en bestel hem hieronder!
Nog niet overtuigd? Andreas Larsson werd in 2007 benoemd tot ‘s werelds beste sommelier. Hoor hem even over Le Rouge…